A falusi iskolák csodája volt, most veszélybe került: túléléstörténet Baranyában

2019.08.30

Öt év alatt tízezer fővel csökkent az elsősök száma, ám az általános iskoláké csak hússzal esett vissza. Az elmúlt évtizedekben annyi falusi iskola szűnt meg, hogy nincs már hova hátrálni. A Válasz Online a tanévkezdés alkalmából egy kis baranyai falu példáján mutat be egy eddig nagyon sikeres "túlélőprogramot". Harminc év küzdelem, lelemény, összefogás mehet most kárba. Optimista folytatás kéretik. 

Az abaligeti iskola padlóján cserépdarabok hevernek a porszívó és az ablaktisztító folyadék mellett. Nagytakarítás: utolsó simítások a hétfői tanévkezdés előtt.

A cserepeken nevek, legfelül Kronoszé. Az egyik gyerkőc ugyanis szerényen Zeusz atyja szerepébe képzelte magát, amikor görög nevet kellett választania a Hellász történelméről szóló ötödikes tananyagnál. Élményalapú oktatás, így nevezik ezt, úgy tanulják a cserépszavazást, hogy ők maguk is részesei lehetnek. Különösen fontos ez itt, ahol sok a nehezebben haladó, hátránnyal induló gyermek. Kronoszt végül nem "száműzték", a neve csak egyszer szerepelt a cserépdarabokon. Augusztus közepén sok gyereknek juthatott eszébe a példa, amikor kiderült, hogy a fenntartó nem hosszabbítja meg iskolájuk vezetője, a történelemtanár Gálos László igazgatói megbízatását, és lapzártánkig sem neveztek ki mást a helyére.

Élő Anita írása megjelent a Válasz Online felületén 2019. augusztus 30-án. | Tovább a teljes cikkre!