Andrásfalvy Bertalan: Vissza kell állítanunk az árterületeket, ha nem így teszünk elsivatagosodunk

2022.08.25

"Vissza kell állítanunk az árterületeket, ha nem így teszünk elsivatagosodunk. Ez nem az én egyéni kitalációm, nincs más út: ha nem teszünk e folyamat ellen, akkor ez be fog következni"

 - nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak a frissen kitüntetett tudós, akivel a klímaváltozásról és a magyarországi megoldási lehetőségekről beszélgetett Tóth Gábor.

- Számos kutatásában az árterek és azok felhasználását vizsgálta. Hogyan látja, mi állhat a mostani, soha nem látott aszály mögött?

- Sok minden, de idehaza az aszálykárok óriási mértékében nem elhanyagolható az emberi beavatkozás ténye sem. A korábbi évszázadok folyószabályozásainak következtében a víz folyóinkon csak gyorsan lefolyik, és a gátak, védművek mögötti területek teljesen kiszáradnak. Az árterületek megszüntetése megváltoztatta a térség mikroklímáját és az esőzések mértékét is.

Vissza kell állítanunk az árterületeket, ha nem így teszünk elsivatagosodunk.

Ez nem az én egyéni kitalációm, nincs más út: ha nem teszünk e folyamat ellen, akkor ez be fog következni. Kutatásaim során azt bizonyítottam, hogy korábban évszázadokig működött ezen a módon az ember és természet összhangja. Az ártéri gazdálkodás ismételt térnyerése lehet jövőnk záloga.

A teljes cikk itt érhető el.

Forrás: vasarnap.hu