Az abaligeti Fried Vilmos születésének 100. évfordulója lesz december 1-jén

2021.10.21

Az alábbiakban Hóbár Csaba személyes hangvételű programajánlóját osztjuk meg változtatások nélkül.

Fried Vilmos káplán | Fotó: Hóbár Csaba (Abaligeti Plébánia)
Fried Vilmos káplán | Fotó: Hóbár Csaba (Abaligeti Plébánia)

Szeptember 24. felmentem Orsival Budapestre. Leparkoltam a MÜPA-nál és míg Orsi próbált sétálni indultam. Egyszer csak a Holokauszt Emlékközpontnál találtam magam a Páva utcában. Bementem. A kiállítás megrázó volt, de nagyon megfogott, hogy egy szép és világos zsinagógában ér véget. A zsinagóga előterében egy táblát találtam, a második világháborús vértanúk neveivel. A szemem a Friedekhez talált. Eszembe jutott, hogy Abaligeten is volt egy Fried nevű zsidó származású káplán, Fried Vilmos. A simontornyai bőrgyáros fia. Aki a szovjet átvonulás idején a plébánossal a pincében bújtatott pár embert, s mikor az orosz katonák a plébániára jöttek kiment, megszólította őket, majd odaadta az arany karóráját amit érettségire kapott. És senkinek nem lett baja.

Kiléptem a zsinagógából és szembetaláltam magam a magyarországi áldozatoknak emléket állító nyolc méter magas üvegfallal, ahol gondoltam én is elhelyezek egy követ. Fogtam egy kavicsot és letettem a párkányra... feltekintettem... Fried Ágnes, Fried Ernőné, Fried Jakab, Fried... Fried.... Fried... akkor tudtam, hogy nekem ezzel dolgom van, Fried Vilmos meghívott magához.

A Pannon Filharmonikusok koncertje aznap este különösen felemelő volt.

Hazajöttem és lázas kutatásba fogtam. Fried Vilmos születésének 100. évfordulója lesz december 1-jén. Meg fogunk emlékezni róla... addig pedig - és utána is - a nyomában leszek!

Szeretettel várlak december 1-jén 17 órára Abaligetre!

Hóbár Csaba