Az ünnep szimbólumai 6. – Harmat

2020.12.09

"Harmatozzatok, egek onnan felülről,
és ti, felhők, hullassatok győzelmet!
Nyíljék meg a föld
és teremjen üdvösséget,
és sarjadjon vele szabadulás is.
Én, az Úr hozom ezt létre, mind."

(Iz 45,8)

Izajás próféta sorai elválaszthatatlanok az adventi időszaktól. A hajnali szentmisék elnevezése (rorate) ezeknek a soroknak latin kezdőszavából származik (Rorate caeli de super...)

A harmat éjszakánként észrevétlenül és láthatatlanul hullik a száraz földre. Több kultúrában az istenek ajándékának tarják. A harmat a mindennap megújított isteni áldás; élet-, tisztaság-, erőjelkép. A görögöknél a szeretet-szerelem szimbóluma, a perzsáknál a szűzé. A finomra, érintetlenre és egészségesre használt szimbólum.

A hajnali harmat mágikus erejébe vetett hit általános egész Európában. A néphit szerint a harmatban van a föld ereje. Ezért a hajnali harmatban mosakodni, mezítláb szaladni az egészség megőrzése, fenntartása céljából tanácsos, különösen a tavaszi jeles napokon.

Az izraelitáknál a harmat az Isten emberekről való gondoskodásának jelképe. Szárazságunkat Isten szeretete harmatával teszi termékennyé. Új életet csalogat elő bennünk. Ha a nap heve az életet kiszárítja, Isten mindent megújító harmata éjjel ránk hull és felfrissít bennünket.

Isten kegyelme úgy jön hozzánk, olyan észrevétlen tart meg minket a mindennapokban, mint ahogy a harmat hull a száraz földre. Életem szárazságát, a csalódásaimat, hazugságaimat, megcsömörlöttségemet Isten kegyelmének harmata megtisztítja és új reménnyel hinti meg.

"Harmatozzatok egek onnan felülről!"

Hóbár Csaba