Az ünnep szimbólumai 9. – Angyal

2020.12.14
„Menj el sietséggel arkangyal, Gábriel
József jegyeséhez ékes köszöntéssel!”


Karácsony történetében az angyalok fontos szerepet játszanak. Gábor arkangyal adja hírül Máriának Jézus születését (Lk 1,26-45). Angyal viszi meg az örömhírt a pásztoroknak: „Ma megszületett megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában!”(Lk 2,11). Az angyalok égi serege zengi a karácsonyi éneket: „Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek!” (LK 2,14). Józsefhez álmában angyal jön, hogy elmagyarázza mi történt és mit kell tennie (Mt 1,18-25). Angyalok nélkül a karácsonyi képek elképzelhetetlenek.

Az angyalok héber megnevezése malách, amely hírnököt, hírvivőt, követet, küldöttet jelent magyarul. Ez a szó összesen 213 alkalommal fordul elő az Ószövetségben. Angyalok jelennek meg Ábrahám előtt, hogy fia születését megjövendöljék, akárcsak Lótnál, hogy kimentsék Szodomából. A görög angelosz szó, szintén küldöttet jelent. 


Az angyalok Isten küldöttei. Megmutatják Isten segítő, üdvözítő közelségét. Egy más, mélyebb valóság hírnökei. A védettség és az otthon, az öröm és a szeretet utáni vágyaink képei. A pásztorok az angyalokban Isten fényességes jelenlétét érzik meg, akik nagy örömet hirdetnek.

Elnehezült szívünknek az angyalok most is Isten jelenlétének örömét hozzák: hogy egészen közel van hozzánk. És Istennek ez a közelsége gyógyító, erőt adó és jövőt formáló. Az angyalok megszüntetik a határokat, melyek bennünket itt a földön elválasztanak a mennyei dicsőségtől és megnyitják nekünk az eget. Előkészítik Isten csodáit…ma is…amit bennünk, közöttünk akar végbevinni, hogy megtapasztaljuk Isten közelségét és hozzánk lehajló szeretetét.


Hóbár Csaba