Bemutatkoznak a polgármester- és képviselőjelöltek

2024.05.26

A korábbi évek hagyományait folytatva idén is bemutatkoznak a polgármester- és képviselőjelöltek.  Június 5-én 18 órakor az abaligeti kultúrházban Csesznokné Csányi Mária (Maci) moderálásával lesz lehetőségünk látni és hallani őket egyszerre, egy helyen. 

Sőt kérdezni is lehet őket a programjukkal kapcsolatban! Éljünk a lehetőséggel, hogy a találkozás alkalmával választ kaphassunk a minket is érintő kérdésekre!


Polgármesterjelöltek

Ivády Gábor Vilmos

Bízom benne, hogy a következő ciklusban mind a képviselőtestülettel, mind Abaliget lakosaival tovább folytathatjuk településünk fejlesztését és nyugalmának megőrzését, annak érdekében, hogy gyermekeink is itt képzeljék el a jövőjüket.

Kalauz Zoltán

Tizenhét éve élek a településen. Mindig is érdekelt, hogy mi történik a faluban. Többször részt vettem közgyűléseken, ahol a viták sem tartottak vissza attól, hogy elmondjam a véleményem. Ezek után szeretnék közvetlenül részt vállalni a közgyűlés munkájában, ezért is indulok az önkormányzati választáson. Szeretném az eddigi hiányosságokat pótolni, kijavítani és a közösséggel együtt építeni a falu jövőjét. Szándékom a közösség véleményét kikérni a jövőt illetően, az esetleges pályázatok figyelése és a többség támogatásával azok megvalósítása céljaink érdekében. Becsületes, nyugodt vezetést ígérek a törvények betartása mellett. Legjobb tudásom szerint szeretném ellátni a feladatom, egyelőre társadalmi állásban.

Ancsin Zoltán

Ancsin Zoltán vagyok. A Műszaki Egyetemen villamosmérnökként végeztem 1985-ben. Nős vagyok, a feleségemmel 42 éve vagyunk együtt. Két gyermekem van, Péter 32, Kata 28 éves. Kapcsolatom Abaligettel több mint 50 éve tart. A szüleim nyaralót építettek a Perteleken a 70-es évek első felében. Már akkor gyakran itt töltöttem a hétvégéket. Tetszett a gyönyörű természeti környezet, ami körbeveszi. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy itt építkezünk. 1991 tavaszától a Széchenyi utcában lakunk. Abaligeti lokálpatriótának tartom magam. A COVID óta itthon dolgozom, nem ingázok, ide fizetem a céges adómat, a helyi iskolát évek óta az adóm 1%-val támogatom.

Ideköltözésünk után hamar belekerültem a helyi közéletbe. Baritz István mellett alpolgármester voltam, az önkormányzat részéről az iskolával kapcsolatos ügyekkel foglalkoztam, fociztam a helyi csapatban. Ezt követően még kétszer voltam képviselő Kisfali János mellett. Az iskolaszék tagjaként is tevékenykedtem. Az utóbbi 5 évben ugyan nem voltam aktív a faluban, de ezen most változtatni szeretnék.

Szakmai életutamat tekintve egy nagy magyar, majd egy multinacionális francia cégnél dolgoztam, egy évet Franciaországban is eltöltöttem. 1997-ben megalapítottam a saját vállalkozásomat. Magyarországon az államigazgatás szinte minden területén ve­zettem informatikai projekteket. Mindegyiknek más volt a témája, de a közös bennük az, hogy mindig sok ember együttműködése kellett a sikeres végeredmény eléréséhez.

Polgármesterként kamatoztatni tud­nám azt a tudást, tapasztalatot és kapcso­lat­rendszert, amelyet az államigazgatásban és itt Abaligeten az önkormányzati munkám során szereztem.

Elsődleges céljaim között szerepel az iskola megtartása, mert fiatalok nélkül nincs jövő. Ugyanakkor jobban kell figyelnünk az idősekre, mert tőlük sokat tanulhatunk. Az idősek klubja egy jól működő rendszeres összejövetel volt korábban, szeretném újból elindítani. Az aktív korúak közösségi életét a település jellegéhez illeszkedő kulturális rendezvények, események szervezésével ter­ve­­zem fellendíteni.

A környezet megóvása, tisztábbá tétele az egyik legfontosabb célom, pl. az elavult fűtési rendszerek korszerűsítésével, a pályázati lehetőségek eredményesebb kihasználásával.

A civil szervezetekkel, az egyházzal való kap­csolat javítását egyaránt fontosnak tartom. A környező településekkel, beleértve a kistérségi fejlesztési koncepcióban való megjelenést és a körjegyzőséget is, szorosabb és eredményesebb kapcsolatot képzelek el. Megnéztem a falu 2024-es költségvetését, de még nem minden esetben ismerem a tar­talmat a számok mögött.

Felelőtlen ígéreteket nem teszek, de nyugodtan mondhatom, hogy kihozom a lehetőségekből a maximumot. Akik ismernek, tudják, hogy eredményorientált vagyok, de mindent megfontoltan teszek. Célom a valós igények felmérése, a közös gondolkodás, tervezés és megvalósítás. Az igények persze lehetnek egymásnak ellentmondóak. Ilyenkor szükség van az értelmes kompromisszumra, amit mindegyik fél el tud fogadni.

Képviselőjelöltek

Fülöp Judit

Kedves Abaligetiek!

Fülöp Juditnak hívnak a Kossuth utca 140-ben lakom. Férjnél vagyok és van két gyermekem, mindketten ide jártak óvodába, és az abaligeti iskola tanulói.

A helyi iskolában tanítok, jórészt felsősöket társadalomtudomány tantárgyaira, mint történelem, állampolgári ismeretek, hon és népismeret, illetve cigány népismeret. A jelenlegi az 5. osztály osztályfőnöke vagyok.

Mindezek mellett 2025 év januárjában diplomázom földrajztanár szakon is a Pécsi Tudományegyetemen.

Elkötelezett vagyok a természetvédelem, ökológiai egyensúly, fenntarthatóság témában, és anyaként a jövő generációi számára szeretném Abaligetet úgy fenntartani és megtartani, hogy továbbra is védett és becses értéket lássanak benne az ittlakók, az ide látogatók a talaj mélyétől kezdve a levegő minőségéig.

Képviselőként azon szeretnék dolgozni, hogy a fiataljaink egy olyan falut örököljenek meg, amilyenben mi magunk szeretünk élni, amit a gyermekeink számára védünk, és a kihívásokhoz alkalmazkodva eredményesen fenntartunk. Legyen vonzó Abaliget minden generáció számára, mert szeretett településünk egy különleges kincs, amire vigyáznunk kell!

Gál Balázs

1997-ben születtem Pécsett, azóta Abaligeten élek családommal. Mezőgazdasággal, azon belül állattartással foglalkozom.

Tankovics Csongor

Abaligeten nőttem fel. A helyi általános iskola után Pécsett tanultam magasépítő technikusnak, és a PTE-n építészmérnökként diplomáztam. Évekig a közútkezelőnél, és egy útéptő cégnél dolgoztam mérnökként. Leginkább önkormányzatok köztereinek, építményeinek a kivitelezésén a megye szinte összes településén vezettem munkákat, így elég nagy rálátásom van a települések igényeire, a felmerülő problémákra hiszen sok tevékeny polgármesterrel dolgoztam együtt ebben az időszakban.

Önálló vállalkozóként több mint 10 évig Németországban éltem, ahol régi házakat alakítottam át bérlakásokká, de közben már terveztük a hazaköltözést Abaligetre, ahol sikerült egy 5 hektáros kis gazdaságot kialakítani és ahol megpróbálok önellátásra berendezkedni több kevesebb sikerrel.

Arról hogy mit tartok fontosnak, hogy mi a véleményem az elmúlt öt évről itt olvashatnak.

Kalányos Erika

Képviselőségem során mindig arra törekedtem, hogy a helyiek érdekeit képviseljem. 

Célom, hogy továbbra is lehetőséget kapjak arra, hogy az abaligeti lakosok javára az eddig végzett munkámat a jövőben is folytathassam.

Ádámcsók Eszter

2009 óta élek Abaligeten, férjemmel, 2 fiammal a Petőfi utcában leltünk otthonra és itt is szeretnénk élni életünk végéig. Építőmérnök végzettségemmel 10 évig dolgoztam aktívan építőiparban, kivitelezőként, projektmenedzserként. A gyerekek születése után 3 évig az abaligeti iskolában iskolatitkári és gazdasági vezetői teendőket láttam el. Több, mint 5 éve vállalkozóként túrákat, sétákat vezetek a környéken, és a természet szeretetem és a fenntartható fejlődésről alkotott gondolataimat igyekszem átadni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt játékos módon. 

Nagyon nagyra értékelem az emberi kapcsolatokat, ezért több helyi egyesület tagjaként, elnökeként önkénteskedem, hol a gyerekekért, hol a közösség összetartásáért, hol a turizmus fellendítéséért. Rengeteget köszönhetek ezeknek a közösségeknek, így indult a Szabad Péntek programsorozat, ezért vállaltam az elmúlt hónapokban a könyvtárosi munkalehetőséget, ahol nagy örömömre sokukat jobban megismerhettem. 

Képviselőnek is azért jelentkezem, mert nincs fontosabb egy falu életében, mint az itt élők véleménye, őket szeretném támogatni egytől egyig.

Tóth Miklós

1986 óta élek Abaligeten. Az Uránbányában dolgoztam, a bezárása után vállalkozó lettem. 2019 óta üzemeltetjük az Abaligeti Horgásztavat.

Azért indulok képviselőnek, hogy megpróbáljak valamit tenni a széthúzás, egyet nem értés ellen, szemtől –szembe kommunikációval a helyiek meghallgatásával.

A mottóm: Ha segíteni nem tudok, készakarva ártani ne ártsak!

Szatyor Miklós Gyula

Szatyor Miklós vagyok, 48 éves. Pécsett születtem, de immár 15 éve élek családommal Abaligeten.

Biológia tanárként végeztem, később természetvédelmi szakmérnöki, majd vadgazda szakmérnöki oklevelet szereztem. 4 éve egyéni vállalkozóként, faszerkezetek építésével foglalkozom.

Korábban 2 ciklusban is tagja voltam a falu képviselő testületének. Ismételten szeretnék aktívan részt venni a falunkat érintő ügyekben, mivel véleményem szerint Abaliget nem használja ki kellő képpen a rendelkezésre álló lehetőségeit, sok területen van elmaradásunk. Megválasztásom esetén ötleteimmel, korábbi tapasztalatommal, kapcsolatrendszeremmel a testületi munkát hatékonyan tudnám támogatni és a falu érdekeit képviselni. Ehhez kérem az Ön támogatását is!

Schóber Gergely

Schóber Gergely vagyok. Születésem óta abaligeti lakos. Házas, két fiúgyermek büszke édesapja, feleségem az abaligeti óvodában óvónő.

Szávai Melinda

A lakosok érdekeit tartom szem előtt, de tisztában vagyok vele, hogy minden igyekezet ellenére sem lehet egységesen mindenkinek megfelelni, ezért hiszek az építő jellegű kritikákban, ahogy abban is, hogy körültekintően és fokozatosan lehet csak haladni, legyen szó bármilyen területről.

Véleményem szerint, ha valakinek megszavazzák a bizalmat és bejut képviselőnek, akkor azzal nem csak egy tisztség lesz ráruházva, hanem felelősség, hogy a többség érdekeiért eljárjon az őket érintő ügyekben.