Dübörög a kampány Abaligeten is?

2024.05.31

Ki gondolta volna, hogy egy alig 600 fős faluban ekkora választási hadjárat kerekedik. Az ember kilép a házból, beleszippant a friss hajnali levegőbe és mit lát? Az aktuális polgármester képét, ahogy vezérként tekint a távolba egy DK kék színű kampány plakáton.

Pár nap elteltével landoltak is a postaládákba a tájékoztatók, hogy kire kell szavazni, ha nyugalmat akar az ember. Jogszerű kampánytevékenységnek tűnik, akkor is ha kicsit bosszantó is a megjelenése. Hiszen azt sugalja, nincs más alternatíva, csak az Ivády Gábor és csapata lehet a befutó.

De… a szórólap plakátnak minősül. A szórólapon pedig egyértelműen látszódnia kell a kiadó nevének, székhelyének és a kiadásért felelős személynek. (Jó tudni! A jogszabálysértés miatt a Helyi Választási Bizottsághoz lehet kifogást benyújtani. Ezt Abaligeten erre a címre küldve lehet megtenni: korjegyzo@orfu.hu.) Be is nyújtottam a kifogást a Helyi Választási Bizottságnak.

Meg is érkezett a határozat a HVB-tól: a benyújtott kifogásnak helyt ad és megállapítja jogsértés tényét, a jogsértőt eltítja további jogszabálysértéstől.

Ivády Gábor - jelenlegi polgármestert nem tántorította el ez a figyelmeztetés, törvényt sértett ismét, hiszen a mai napon az engedélyem nélkül kiposztolta a facebook oldalain a teljes határozatot benne a nevemmel és címemmel.

Én még emlékszem, hogy 5 évvel ezelőtt se játszott tisztességesen, hiszen egyedül ő használta engedély nélkül a jelöltek közül Abaliget Község Önkormányzatának címerét a bemutatkozásában, azt sugallva mintha már polgármester lenne és az ő hivatalos levélpapírját tartaná a kezében a kedves olvasó. Ez is manipulációs technika. De akkor nem éltünk a lehetőséggel, hogy panaszt nyújtsunk be a Helyi Választási Bizottságnál. Őszintén szólva azt se tudtuk, hogy lehet ilyet és hogy kit kell keresni.

De ki is áll emögött a kampány mögött? 

Ki az aki mindent megtesz azért, hogy Ivády Gábor és az általa választott csapat maradjon az önkormányzat élén? Akinek van elég pénze és kapcsolata, hogy félresöpörje az amatőr jelölteket? Rostás Zoltán abaligeti lakos.

Ha beírom a keresőbe, elsőre a Pécsi Kistérség Értéktár táblázata ugrik fel: Településen jól működő gazdasági társaságok: Rostás Zoltán: építési vállalkozó. És hogy mennyire jól működő? Arra a keresés második találata segít. A Nemzeti Cégtár szerint a 2022-es évben 260 millió forint feletti volt a nettó árbevétele. 980 000 eurot érő 16 szobás abaligeti ingatlanban él. … és még Kalányos Erika szerint Abaligeten csak egy fiatal állattartó gazdának van annyi pénze, hogy megvegyen vagy bérbe vegyen nagyobb földterületet... ugyanis erre hivatkozva nem hirdették meg az önkormányzati földek eladását! Akkor most mégsem?

És akkor jöttek a videók. Rengeteg. Ha a videós megjelenéseket nézi az ember, akkor egy modern prédikátort lát sárga szíjas óriás karórával a csuklóján ahogy a luxus egyházakról prédikál.  

Mit csinált Rostás Zoltán?

Aztán kiderül, hogy a sok-sok prédikáció mögött más is áll. Az internet nem felejt. A Hit Gyülekezete pécsi videója őszintén elmondja ki volt ő. Számlagyáros, adócsaló (idézet a Hit Gyülekezete alábbi videójából), aki - a helyi pletykával ellentétben nem amerikába utazott el szerencsét próbálni, hanem - éveket ült ezért börtönben.

Egy őszinte válasz Pécsről Rostás Zoltánnak (2018. november 17.):

Tehát Ivády Gábor és csapata támogatója egy milliomos, börtönviselt prédikátor, aki minden eszközt megragad, hogy elérje a célját. Legyen szó a kisember földjéről, vagy éppen Abaliget jövőjéről. Pénz nem számít... gondolom már mindenki kézbe vette Ivády Gábor legújabb brossúráját. Lapozzák át és gondoljanak bele, hogy mennyi pénz megy el egy ilyen kicsiny falu választási kampányára!

A kérdés nem az, hogy miért támogatja őket - hiszen előbb-utóbb úgyis kiderül - , inkább az, hogy tényleg bizalmat kell szavazni ennek a társaságnak?

Komáromi Csaba
abaligeti lakos

Forrás: facebook, YouTube, Google


Frissítés: tényleg dübörög

Alig jelent meg a fenti cikk máris érkezett a válasz egy videós bejelentkezés formájában az Abaliget Holnap című facebook oldalon - amelynek az impresszuma a mai napig nincs kitöltve, hivatalosan nem tudjuk, csak sejthetjük, hogy ki üzemelteti - az alábbi kommunikációs trükköket alkalmazva. ("Figyeljék a kezemet, csalok!" Rodolfo)

  • A nevek sorozatos ismétlése, hogy a végén csak annyit jegyezzen meg a néző, hogy ezek a mocskos rágalmazók együtt vannak. A valóság pedig az, hogy Rostás Zoltánnak nem velem kellene ezt megvitatnia, hanem a volt munkatársaival akik megszólalnak róla ebben a videóban. Ha ezzel nem értett egyet, akkor miért nem perelte be őket és szedette le a videót? A videó 2018. november 17. óta fent van!
  • Elárasztás technikája (12 percen keresztül!), az őszinte vallomások sorozata. Részletekbe menően "vall" a múltjáról (hangulatfestő szavak sűrű használata, mikor, milyen körülmények között érkezett Abaligetre, stb.). Ezzel lehet az érzelmeket manipulálni, elérni azt, hogy a néző úgy érezze, olyan mint én, egy közülünk, küzd, stb... és ismétlés, ismétlés, hogy az üzenet átmenjen: ezek mocskos rágalmazók. Tény: Ha valótlanságot állítottak róla, miért nem perelte be őket és szedette le a videót? A videó 2018. november 17. óta fent van!
  • Terelés: Sokat beszél a Hit gyülekezetéről - a bennfentesség látszatát keltve - milyen csalók ők és szegény én játszma. Tény: Ha valótlanságot állítottak róla, miért nem perelte be őket és szedette le a videót? A videó 2018. november 17. óta fent van! 
  • Érzelmi manipuláció a 13. perctől, hogy miért is állt bele a kampányba. Azt érzékelte, hogy 25 év itt lakás után, hogy olyan lelkület alakult ki, stb... A valóság: összevásárolt 71 db telket és bekerítette az Öreg-hegyen és zavarja egy szomszéd, aki élne a jogával, hogy használja az utakat. Fél, hogy a privilégiumaitól megfosztanák egy esetleges választási kudarc után.
  • A kritikus hozzászólások törélése is egy manipulációs technika. Egy fb oldalnál vagy engedjük a hozzászólásokat vagy nem, de az hogy az ellenvéleményeket törli, azt a benyomást kelti az olvasóban, hogy mindenki egyetért vele. A valóság pedig az, hogy törölte Tankovics Csongor volt feleségének a posztját mert cáfolta a videóban mondottakat. Az AbaligetMa facebook oldalán nem törlöm a negatív kommenteket hiszen az embereknek joguk van a véleményükhöz, elvégre szólásszabadság van... A fentiekhez ajánlom Hofi Géza örökbecsü dalát: Egy kiöregedett vadászkutya.
"Az igazságból elveszett az i."

Tehát összefoglalva Rostás Zoltán és társai bemutatkoztak. Megmutatták, hogy nem okoz gondot nekik a fenyegetőzés, manipuláció, vádaskodás, mindez belefér, a győzelemért mindent. Mindezt el kell fogadnunk, hiszen demokrácia van. Aki résztvesz a közéletben, annak megemelkedik a tűrési kötelezettsége... Tényleg így van ez?

Rostás Zoltán: "Hangnemben és lelkületben ezekkel az emberekkel találtunk egymásra."

A hangnem és a lelkület:

Az igazság pedig az, amit egy olvasói levélben meg is írtak, hogy 

"nem volt ennyi feljelentés, békétlenség a Kisfali idéjében mint most."

Ivády Gábor azt hirdeti a kampányában, hogy ha neki és társainak adnak bizalamat (újra), akkor nyugalom lesz. A valóság pedig az, hogy az elmúlt 5 évben neki nem sikerült ezt megvalósítania a faluban. Mindez köszönhető talán a sorozatos rossz döntések miatt, a helytelen vagy hiányos kommunikációnak, hogy fél az emberek véleményétől és nem tart közmeghallgatást. Pedig egy polgármesternek ki kell tudnia állni az emberek elé, és meg kell tudnia védeni az álláspontját vagy lépjen vissza és hagyja másra a munkát.

Június 5-én 18 órakor választási fórum lesz a kultúrházban. Lehetőség arra, hogy a választók megismerhessék a jelölteket, véleményeiket a faluközösséget érintő dolgokban. Remélem, hogy minél többen ott leszünk és kultúrált körülmények között feltesszük a kérdéseinket. A válaszok alapján pedig mindenki levonhatja a következtetéseit.

Hajrá Abaliget!

Komáromi Csaba
abaligeti lakos