Hogyan állíthatjuk meg a szúnyogok terjedését?

2023.05.26

Hogyan állíthatjuk meg a szúnyogok terjedését az okostelefonunkkal?

Dr. Kurucz Kornélia, PTE TTK Biológiai Intézet és a VNL munkatársának
magyar nyelvű előadása angol felirattal

Klímaváltozás, inváziós rovarok terjedése és új kórokozók megjelenése - egyre gyakrabban hallott problémák, melyek új kihívások elé állítják az emberiséget.

De mik is azok az inváziós szúnyogok és kell-e tőlük tartanunk? Miért fontos tudni, hogy épp hol és mikor jelennek meg? És hogyan segítheted akár te is a kutatók munkáját, mindössze a mobil telefonod használatával?

Az előadás során elhangzik minden, amit a szúnyogokról tudni érdemes, megismerkedhetsz a hazai Szúnyogmonitor programmal és a Mosquito Alert nevű mobil applikációval, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy közreműködjenek a szúnyogok megfigyelésében, ráadásul közben AIMA, a kedvenc mesterséges intelligenciánk is megtanul szúnyogot határozni!

Emellett szó lesz arról is, hogy miért fontosak az ilyen típusú "citizen science" programok, és hogyan járulnak hozzá az egészségünk védelméhez és a környezetünk megóvásához. Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára és a tudományos közreműködés lehetőségeire a közösség egészségének védelme érdekében.

Forrás: PTE