Íme én újjáalkotok mindent. (Jelenések könyve 21,5a) - Történelmi, kegyelmi pillanatot élünk

2019.06.20

Sokan kérdezték, hogy mikor fejeződik be az abaligeti templomfelújítás. Mit kellett felújítani? Miért pont most? Komáromi Csaba kérdéseire, Hóbár Csaba válaszolt.

Fotó: Komáromi Csaba
Fotó: Komáromi Csaba

Elkezdték bontani az állványokat, lassan látszik a munka vége. Hogyan jutottunk el idáig?

Ha egészen a kezdetekre akarunk visszamenni akkor talán 2011-12 környékére kell tekintenünk amikor is az Egyházmegye azt kérte, hogy minden plébánia jelezze beruházási szándékait. Mindent beküldtem... plébániát, melléképületeket, templomot... mondván: 

szándékunk van, pénzünk nincs... 

Akkor nem gondoltam, hogy ennek ekkora jelentősége lesz. 2014-ben így sikerült a plébániaépületet megerősíteni és a tető egy részét cserélni. És így kezdődött el a templom engedélyezési tervének készítése 2016-ban.

Ilyen messze nyúlnak a felújítás gyökerei?

Igen. Ha jól emlékszem azt már tudni lehetett, hogy lesz pályázat. De azt is, hogy a beadás feltétele, hogy engedélyes tervek is legyenek. Püspök úr és az Egyházmegye szakemberei részéről bizalmat kaptunk, támogatták a terv elkészítését. Így az Egyházmegye több, mint 2 millió forintos támogatásával elkészült a terv (ami faanyagvédelmi, statikai és faldiagnosztikai szakvéleményt is tartalmazott), az épülettörténeti tanulmány és természetesen a rajzok.

Milyen pályázat keretében sikerült támogatást találni?

Uniós pályázat volt. Vidéki, településképet meghatározó épületek külső felújítására. 2017 júliusának végén hirdettek eredményt. Július végén, amikor már tudtuk, hogy Cziglányi plébános urat Kozármislenybe helyezték, ő írt rám egyik este, hogy nyertünk majd 48 millió forintot.

Fotó: Bujbáczi Bálint
Fotó: Bujbáczi Bálint

Ha jól emlékszem a munkák csak 2018 tavaszán, nyár elején kezdődtek el...

Valóban. A támogatás megítélése után kiviteli tervet kellett készíteni, megkeresni és felkérni a közbeszerzést lebonyolító szakembert, kiírni a pályázatot, lebonyolítani a közbeszerzési eljárást, szerződést kötni... A nyertes pályázat az MB-Bau Kft-jé lett, aminek nagyon örültem. Felkészült, alapos, megbízható szakemberek. Ők vezették Pécsett a Dzsámi és a Havi-hegyi templom felújítását is. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen kiváló cég "kezei között" újult meg az abaligeti templom!

Pontosan mi is készült el és mennyibe kerül?

A tetőszerkezet korhadt gerendáinak illetve a teljes lécezésnek a cseréje; cserépborítást kap a templom, a külső vakolat egésze leverésre, majd újra vakolásra került. Nagy munka volt a párkányok újra építése. A külső festést a héten befejezik. Cserélik a nyílászárókat, belül másfél méter magasságban lélegző vakolatot kapott az épület. Hamarosan elkezdik a járdát építeni.

A beruházás teljes bekerülési költsége 131 millió forint. Ehhez nyertünk a pályázaton majd 48 milliót, az Egyházmegye támogatta 70,5 millió forinttal, a plébániára eső önrész 15 millió forint - ehhez gyűjtést szerveztünk amin elhagytuk az egymilliót és az Önkormányzat is ígért támogatást.

Azt gondolom a következő száz évben ekkora beruházás nem lesz. Történelmi, kegyelmi pillanatot élünk.

Fotó: Bujbáczi Bálint
Fotó: Bujbáczi Bálint

Belül "csak" a lábazat vakolat cseréje történik?

Mivel a pályázat alapvetően külső felújítást támogat, ennyit sikerült hozzátenni. E mellé sikerült elérni az oratórium és a sekrestye felújítását és teljes meszelését - ezek fölött a helységek fölött volt a legrosszabb a tető, nagyon csúnyán néztek ki. Az oratóriumból (a sekrestye feletti helyiség) közösségi teret szeretnénk, ahova össze lehet jönni beszélgetni, imádkozni vagy akár egy kiállítást rendezni. 

Azt szeretnénk, hogy élet legyen a templomban és a környezetében.

Ha jól tudom elkezdődött az ünnepélyes átadás szervezése.

Igen. Június 29-én, szombaton 19 órai kezdettel áldja meg püspök úr a felújított templomot. Úgy gondolom, az, hogy a templom megszépült az egész falu ünnepe. A meghívóra a Jelenések könyvéből választottunk egy verset: 

"Íme én újjáalkotok mindent"... 

az egész szentírást átjárja ez a gondolat a prófétáktól Szent Pálon át a jelenések könyvéig. A válságok, nehézségek, az értékek elvesztése után nem a semmi jön, a végleges pusztulás, hanem Isten újjáalkotó szeretete. Nem csak a templomátadó ünnepségnek a jelmondata ez, hanem egyházközségünknek is. Számomra az is fontos jel, hogy még az átadó ünnepség előtt, az első szertartás a templomban házasságkötés lesz. Már a próféták is gyakran használták a házasság képét, hogy Isten népe iránti szeretetét érzékeltessék, kifejezzék. Azt gondolom, a hűséges Isten ezzel is jelezni akarja, hogy hozzá kötötte, odaadta az életét az abaligeti közösségnek. 

Az ünnepségre ezúton is szeretettel hívok mindenkit!


A felújítás előtt és közben készült fotók