Krumplikarantén avagy Karanténrajzolás Agócs Irisszel II.

2021.03.12

Agócs Irisz a soron következő karantén idejére se hagy magunkra. Segítségünkre siet egy kis karanténrajzolással. Közösségi oldalán követhető nyomon, hogy éppen hol tart. Mi pedig megosztjuk itt azokkal is, akik esetleg nincsenek fent a face-n. Kedves Irisz, köszönjük az együtt rajzolás élményét (is)!


Bevezető avagy Karanténrajzolás II/00/1

Nos... tavaly éppen kértem egy hónapnyi szabadságot a szerkesztőmtől, és lemondtam két könyv elkészítéséről mikor is két hét után beütött a karantén. Bár a tervezett szabadságomat nem feltétlen rajzolással terveztem elütni , az élet úgy hozta, hogy azt éreztem, illusztrátorként, amit tudok, nekem is meg kell tennem, hogy könnyebben átvészeljük ezt a szobafogságban rekedt időt. 

Most kicsit más a helyzet, mert pont nekiálltam a tavaly lemondott két könyv közül az elsőt megrajzolni, és erről nem is teszek le, de a karantén ismét ránkszakadt, illetve az iskolabezárás mindenképp. Talán nem is baj, ha emiatt most egy más, gyorsabb előkészítéssel megoldható technikát választottam, hogy arról mégse kelljen lemondanom, hogy valamit ismét hozzak az otthontanulás nehézségei közepette. (már akinek ez nehézség...) 

Az előnye, hogy az adventkor feltett egy-két videó után nagyon sokan írtátok, hogy sokkal jobban szerettétek a videókat, és talán könnyebb volt úgy együtt rajzolni, így ennek a kérésnek most majd megfelelek. Hátrányból viszont most több is van, de talán még így is jobb, mintha sehogy sem lenne. 

 Az egyik nagy hátrány, hogy tavaly azért rajzoltam végig papiron a lépéseket, hogy ne kényszerítsem a gyerekeket a képernyő elé, amikor már bőven sok időt töltöttek ott. Ez most is megoldható, de csak akkor, ha valamelyik szülő a videó alapján előkészíti a gyerekeknek ezt. 

A másik nagy hátrány pedig az én videós és perfomer kvalitásaimból adódik. A karantén hírére azonnal elkezdtek kattogni a fogaskerekek, hogy hogyan oldjam meg ezt. Azt tudtam hogy mit szeretnék rajzoltatni (már izgultok, remélem ), de azt nem, hogy hogy tudnám prezentálni egy szál magam. 

Írtó gyorsan szert tettem egy kedves kollégára, ő pedig Frigyes a telefontartó állvány, ő lesz segítségemre, hogy felvehessem a nap mint nap következő rajzolásokat. De, azt tudnotok kell, és nézzétek el, hogy egyáltalán nem értek a videózáshoz, nincs benne rutinom, és leginkább időm nincs, hogy a felvett videókkal elbíbelődjek. Így az amatőrség minden bajával és bájával együtt kell szeretnetek. Az olló hangosan nyír, én garantáltan félrebeszélek, miközben egyszerre figyelek arra, hogy jó ritmusban adagoljam a vonalakat lépésenként, és tegyem hozzá az instrukciókat, és közben ne is aludjatok el. Viszont mindenképp kialakul a tervezett figura a lapon. 

Szóval előre is elnézést kérek a körülményekért. De lássátok a szuper célt, hogy megint együtt fogunk rajzolni. Iszonyú hiretelen felindulásból állok neki, és tulajdonképpen még arra sem volt időm, hogy kikísérletezzem, hogy minden elképzelt lépés és rajz valóban megvalósítható-e. De hol a kihívás, ha nincs benne kockázat? 

Annyit elárulok, hogy már alapozok picit az eddig megszerzett krumplirajzolás tudásotokra, de teljesen krumpliszűzként sem lesz teljesíthetetlen. Arról van csak szó, hogy kicsit több lépésből áll és kicsit összetettebb, amit egy-egy nap, vagy végeredményben majd létrehozunk. 

Tavaly tavasszal begyakoroltuk magunkat a krumplirajzolásba a rengeteg állat megalkotásával. Ha valaki erről lemaradt, itt a fotók közt böngészve megtalálja a több mint száz állatot, ami létrejött, illetve mostmár pillanatokon belül két kötetnyi állat is elérhető a könyv formában, a Rajzolj egy krumplit sorozat részeként. Adventkor már kicsit továbbléptünk és kivágható, talpraállítható figurákból készült Betlehem, és néhány egyéb figura. 

Fotó: facebook.com/irisz.agocs
Fotó: facebook.com/irisz.agocs

Most pedig választottam nektek egy mesét, mégpedig egy nagyon ismert népmesét, amit megrajzolunk, kivágunk, és mindenki el is játszhatja, bábozhatja a végén a történetet. 

Ami újdonság lesz, hogy jóval több mozdulatot, érzelmet fogunk megrajzolni, akár egy-egy figura többszöri létrehozásával. A mese címe maradjon titok, néhány nap után úgyis rájöttök. Tippelgetni addig is lehet, az mindig jó móka. 

Holnap jövök az első, nagyonlegelső videóval, amiben megmutatom, hogy milyen eszközökre lesz szükségetek.... Na, mit szóltok? Ki tart velem?


Felkészülni avagy Karanténrajzolás II/00/2 


Íme az első, előkészítő videó, amiben megmutatom, hogy milyen eszközök jönnek jól.

De tulajdonképpen minden megoldható egészen kis eszköz készlettel. Ceruza (vagy bármi, ami nyomot hagy) és papír (vagy bármi, amin nyomot lehet hagyni) már pont elég a rajzoláshoz. Ha kivágva, talpra állítható bábokat is velem csinálnátok, akkor karton mindenképp jól jön még. 

De azt feltételezem, hogy minden háztartásban adottak a feltételek. Holnap reggel kezdünk! Kitaláltátok már, hogy melyik mesét rajzoljuk meg? 


Kezdődik avagy Krumplikarantén II/01 

"Volt egyszer egy szegény ember," 

Így kezdődik a mesénk, és a rajzolásunk is. Minden további fontos infót megtaláltok a videóban. Jó rajzolást! 


Krumplikarantén II/02 

"... akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Hol volt mit egyenek, hol nem, s a szegény embert vetette fel a bú s a gond, hogy mit tudjon csinálni ezzel a sok gyerekkel. Eleget mondta nekik, menjenek szolgálatba, de egyik restebb volt a másnál, mind az apjára tátotta a száját." 

Folytatódik a mese, és rajzolás! 

Hiába vagyok elég erős időprésben, hiába kell valahogy kigazdálkodnom a készülő könyv mellett a közös rajzolást, amikor sorra jönnek a fantasztikusabbnál szuperebb rajzok tőletek, akkor nem kérdés, hogy ennél jobb nem történhet. Megunhatatlan nézegetni a sok ügyes rajzoló munkáját. 

Azt hittem, hogy nehezítettem a pályát, de a tegnapi fotóitok alapján, nincs itt semmi nehézség . 

Mindenki legyen írtózatosan büszke magára, szupermenő, ahogy csináljátok. Jó alkotást mára is.


Krumplikarantén II/03


A mese áll, jön a sok gyerek. Jó rajzolást, alkotást! 


Krumplikarantén II/04


A sok-sok kisgyerekhez érkezik az aggódó apukának az erősítés, aggódásban biztos...  Holnap már a mesével is tovább megyünk.


Krumplikarantén II/05


Továbbgördül a mese, megyünk tovább szó szerint. A hétvégén pihenjetek sokat, mert hétfőtől rengeteg rajzolnivaló vár ránk! 


Krumplikarantén II/06


Lehet, hogy a legény kezébe illett volna tennem egy kis papír zászlót, Ti megtehetitek. 

De annyiban csatlakozom a forradalmi hangulathoz, hogy forradalmian új nézetből vettem fel , és most csak megmutatom, hogy holnap min fogunk dolgozni. A nagyon türelmetlenek szerintem már ez alapján is nekiállhatnak. 

Szép napot mindenkinek!


Krumplikarantén II/07 

"Elment a legkisebb legényke, ment, mendegélt hegyeken-völgyeken által, s estére kelve egy faluba ért." Hátteret rajzolunk, festünk. Nagyon kíváncsi leszek a ti rajzaitokra, mert itt tényleg nagyon meg lehet csavarni a dolgokat. A héten kiderül, hogy melyik mesét rajzoljuk. 

Holnap új szereplővel bővül a készlet. 

Jó alkotást!


Krumplikarantén II/08

"Ott megtudta, hogy van a faluban egy erős gazdag ember"

Erősen gazdag embert még nem rajzoltunk eddig, a jó hír, hogy egy teljesen egyszerű, szegény, de gömbölyű krumpli pont megfelel hozzá, na meg némi kis körítés.

Holnap kezd izgalmassá válni a helyzet, így holnapután picit bonyolítunk rajta. 

 Izgultok? 


Krumplikarantén II/09

"...akinek annyi juha van, mint égen a csillag, s most éppen pásztort keres a nyáj mellé. Ment egyenest a nagy juhosgazdához, s elémondta, hogy mi jóba jár. - Éppen jókor jöttél - mondá a gazda -, mert elcsaptam a juhászomat"


Krumplikarantén II/10

Egy bárány meg sok bárány, az egy nyáj, kipipálható egyben az online matek óra a rajzzal.

Jó rajzolást! 


Krumplikarantén II/11 

Folytatódik a mese, most jó hosszan. 

"Hát, hallod-e, én felfogadlak, s ha egy esztendeig hűségesen őrzöd a juhaimat, bizony meg nem bánod. Megalkudtak, hogy ha esztendő múlva ilyenkor a nyájból egy sem hibádzik, ad egy aranyszőrű bárányt: abból megélhet úrimód, míg a világ s még két nap. - Itt a kezem, nem disznóláb! - mondá a legény, s kezet csaptak magyarosan. A juhosgazda adott neki egy szépen szóló furulyát, jól feltarisznyáltatta, s a legény kihajtá a nyájat a rétre. Közmént legyen mondva, a juhosgazdánál három nap volt az esztendő, de még eddig nem akadt legény, aki az esztendőt kiszolgálta volna, mert éjjel-nappal talpon kellett lennie, s ha csak behunyta a szemét, annyi juh hibádzott a nyájból, hogy egy szegény embernek elég lett volna egész életére."

Rögtön kiderült, mi is ez a történet, amin jó ideje dolgozunk.

Egy kísérletet is hoztam mára, annyira izgultam is, hogy több helyen félrebeszéltem, de csak a kezemet figyeljétek, az kevesebbet botlik.


Krumplilarantén II/11/2 

Éés a live kísérlet... benne van, hogy nem jön össze, de a bátor és főleg felkészületlen illusztrátor nem rettent meg... csak félrebeszél továbbra is.

Hajrá! Várom a nálamnál jóval jobban megoldott furulyázó juhász képeket... Holnap egy kis időutazással megidézzük a tavalyi sorozatot, jó lesz! 


Krumplikarantén II/12 

Naa, ki szeretne border collie-t rajzolni? Most egy újabb illusztrációs kulisszatitkot árulok el, mégpedig, hogy nem csak azt lehet lerajzolni, ami a szövegben van, hanem szinte bármit, amit mi odaillőnek (vagy pont nem, de vicces) érzünk. Jó rajzolást. A tavalyi posztok közt megtalálhatjátok a szembőlkutyákat is. Itt!


Krumplikarantén II/13

Táncoló bárány 

Így folytatódik a mese, nekünk pedig táncra perdülnek a ceruzáink: 

"No, ez a legényke bezzeg nem aludt el. Mikor egy kicsit elálmosodott, elévette szépen szóló furulyáját, fújta, fújogatta, s hát, Uram, Teremtőm, amennyi juh, mind táncra kerekedett. Az aranyszőrű bárány el nem maradt tőle, ez mindig előtte táncolt, de olyan szépen, olyan módosan, hogy csupa csuda." 

Jó rajzolást, mutassátok majd, hogy nálatok hogy táncolta a színesek. 


Krumplikarantén II/14 

Táncoló bárány fűzér és szálláshely rajzolás

Bár nem kértétek, mégsem tudtam nem kipróbálni, milyen lenne egy táncoló bárány fűzér, és ajnálom nektek is, mert szerintem iszonyú cukik.

De hogy ne okozzak csalódást azoknak se, akik továbblépnének, egy következő elemet is elkészítettem. 

Látjátok majd, hogy ennyi szövegnél már bőven lehet válogatni, hogy mi mindenhez rajzol az ember. Legyetek bátran kísérletezők, rajzoljatok, fessetek, vágjatok! 

"Mikor letelt az esztendő, szépen hazahajtotta a nyájat, a kapu előtt elévette szépen szóló furulyáját, fújta, fújogatta, s a juhok táncolva mentek bé az udvarba. Ott állott a gazda az udvar közepén, s számolta a juhait, de csak úgy csillogott a szeme, mikor látta, hogy egy sem hibádzik a nyájból. - No, te legény - mondá -, megöregedtem, kenyeremnek javát megettem, de még ilyen szolgám nem volt. Neked ígértem, neked is adom az aranyszőrű bárányt, legyen rajta szerencséd. Hej, örült a legény, örömében nem találta helyét. Elbúcsúzott a gazdától illendőképpen, s ment az aranyszőrű báránnyal hazafelé. Mentek, mendegéltek, szépen lassan eregéltek, s estére egy faluba értek. Ott a legény szállást kért egy jó gazdaembernél, aki azt mondta: - Istené a szállás, kerüljön beljebb, öcsémuram! Bement a házba, de magával vitte az aranyszőrű bárányt is. "


Krumplikarantén II/14

Szállásadó, macska oldalnézetből 

A szöveg nem folytatódik, a szálláshoz megrajzojuk a szállásadót, és a minden jobb helyről nélkülözhetetlen macskát.  


Krumplikarantén II/15

Szállásadó, macska oldalnézetből 

A szöveg nem folytatódik, a szálláshoz megrajzojuk a szállásadót, és a minden jobb helyről nélkülözhetetlen macskát.  


Krumplikarantén II/16

Házileány 

Kezdődik a hét, folytatódik a mese! 

"De nézték, csodálták a bárányt! Különösen a házi leány nézte, csodálta sokáig, egész éjen be nem tudta hunyni a szemét, mind az aranyszőrű bárányról gondolkozott. Addig s addig gondolkozott, hogy fölkelt az ágyból, s szépen a bárányhoz orozkodott. Gondolta, hogy míg a legény alszik, kiviszi a bárányt, s valahol eldugja. No hiszen, ezt jól elgondolá, mert, ahogy a kezét rátette, a bárány szőrére ragadt egyszeribe. Oda bizony, mind a két keze."  


Krumplikarantén II/17 

Mérges asszonyság

Kezd elmérgesedni a helyzet, szó szerint. Óvatosan rajzoljatok, harap a néni 

 "Eközben hajnalodott, s a legény fölébredt. Látja, hogy a leány a bárány hátához van ragadva, gondolkozott, hogy mármost mit csináljon. Ő bizony továbbmegy a báránnyal, s hadd jöjjön vele a lány is. Hát úgy is tett, s ahogy kiértek az utcára, elővette szépen szóló furulyáját, s fújta, fújogatta. Hej, láss csudát! Táncolt a bárány, bárány hátán a leány, hogy csak úgy porzott belé az utca. Meglátja ezt egy asszony, aki éppen akkor vetett be kenyeret a sütőkemencébe, kiszalad a sütőlapáttal, üti a leányt, s szidja éktelenül: - Nesze, nesze, te világ bolondja! Nem szégyelled magad leány létedre?! Nesze, nesze! Hiszen nem sokáig szidta, verte, mert egyszerre csak a lapát a leány hátához ragadt, lapát nyeléhez az asszony, s a legény csak fújta tovább, fújogatta szépen szóló furulyáját. "


Krumplikarantén II/18

Gondolná az ember, hogy ha jön a pap, a lelkipásztor, akkor jön a megoldás, a béke, meg a helyes útra térítés, de hát kell egy durva csavar a sztoriba... Írjátok, ha már nagyon nehezedik a terep itt a verekedő krumplikkal, biztos lehet egyszerűsíteni. Jó rajzolást mára is! És viccen kivűl, holnap is érkezik rajzolni való.

"Táncolt nagy begyesen elöl a bárány, bárány hátán a leány, leány hátán a lapát, lapát nyelén az asszony, úgy mentek végig az utcán. Ahogy a templom elé érnének, éppen jön ki a templomból a pap, s utána a sok nép. Kacagtak a népek, de a pap erősen megbotránkozék, hogy az ünnepnapot így meggyalázzák, odaszalad, s üti az asszonyt a pálcájával. De csak egyszer ütött rá, a pálca az asszony hátához ragadt, a pálca végéhez a pap, s az is táncolt a többi után." 


Krumplikarantén II/19 

Nos, csúcsára ért a konfliktus, és hirtelen itt közben április lett. Megmondom őszintén, én nem vagyok nagy rajongója a klasszikus áprilisi tréfáknak. De arra gondoltam, hogy ha van kedvetek, holnap megfordíthatnánk a menetrendet és ti rajzolhatnátok nekem. 

Van kedvetek? Nem lesz nehéz! 

Addig viszont mára a történet legbonyolultabb rajza következik, ehhez jöjjön a szövegrészlet: 

" A vénasszonyok összeverték a tenyerüket, s elkezdettek kiabálni, jajgatni: - Jaj, jaj, még elviszik az aranyszájú papunkat, ne hagyjuk, emberek, asszonyok! Nosza, utána az egész falu népe, megfogják a papot, hogy visszahúzzák, de ahogy rátették a kezüket, sorba mind odaragadtak."


Krumplikarantén II/20

"Így értek egy városba. Ez éppen a király városa volt." 

Juhhhuuu, nagyon jó hírrel jövök! Sajnos én nem tudok palotát rajzolni... legalábbis olyan jókat, mint amiket ti tudtok, biztos nem. 

Ezért azt találtam ki, hogy mi lenne, ha most Ti mutatnátok meg, hogy milyen palotát, várat képzeltek el a kis papírszínházunkba? 

Készíthetitek kartonból, wc-papír gurigából, dobozból, gyurmából, bárhogy. És, hogy ne legyen hiábavaló a fáradozásotok, mindenképpen készülök egy ajándékkal (ha sokan lesztek talán többel is), amit azok közt kisorsolok, akik küldenek képet a munkájukról. Ennek részleteit egy külön bejegyzésben leírom majd pontosan. Addig is persze mutathattok képeket... 

Most csak legyetek nagyon bátrak, nyomdázzatok, fessetek, vágjatok, alkossatok, és ha elkészült, mutassátok meg nekem. 

A képen szereplő várat én dekorgumiból készített saját nyomdakészlet segítségével hoztam létre, akvarell festékkel festékezve a formákat. Aztán pluszban festettem, ceruzával és tollal kihúztam, majd kivágtam és kartonból csináltam a hátuljára egy támasztékot. Ti hogy csináljátok? 

Jó munkát, holnap érkezik egy új szereplő, új videó, folytatódik a mese


Krumplikarantén II/21 

Folytatódik a mese, és a rajzolás:

"Ott a legény betért egy korcsmába, tarisznyába tette a furulyáját, hadd pihenjen egy kicsit a bárány, báránnyal az egész falu. Kérdi a korcsmárost: - Miféle város légyen ez? Mondja a korcsmáros: - Ez a király városa" 


Krumplikarantén II/22 

Szomorú király

"Szóból szó kerekedik, s a korcsmáros elmondja, hogy a király erősen szomorú,"

Rajzoljatok szomorú királyt vidáman!


Krumplikarantén II/23 

Szomorú királykisasszony

"...mert van egy szépséges leánya, aki még soha nem nevetett. Kihirdette az országában, hogy annak adja a leányát, aki meg tudja nevettetni, de még eddig hiába próbálkoztak, a királykisasszony olyan szomorú, mint a háromnapos esős idő. "No - gondolá a legény -, szerencsét próbálok, hátha én meg tudom nevettetni." Ment a király udvarába, mellette a bárány, bárány után az egész falu, de az utcán nem táncoltatta őket. Béjelenteti magát a királynál, s elémondja, hogy ő megpróbálná, hátha meg tudná nevettetni a királykisasszonyt. - Jól van, fiam - mondá a király -, próbáld meg, de ha meg nem nevetteted, karóba húzatom a fejedet."

Ehhez a hosszú szöveghez, csak egy szomorú királykisasszony hiányzik, hogy el tudjátol bábozni. Rajzoljatok, bábozzatok, jön a jó idő, mkndenki szaladgáljona tavaszban!

Hétfőn folytatjuk!

Youtube-ra is pótoltam a videók feltöltését, ezt is megtaláljátok:


Krumplikarantén II/24 

Kacagó király

Vészesen közeledünk a mese végéhez, de egyre jobb a hangulat: 

"- Egy életem, egy halálom, akárhogy lesz, megpróbálom - mondá a legény -, csak a királykisasszony álljon ki a tornácba. Azzal lement az udvarra, a király pedig kiállott a leányával a tornácra, s úgy várták, hadd lám, mit tud a szegény legény. Hiszen mindjárt megmutatta, hogy mit tud. Csak elévevé szépen szóló furulyáját, fújta, fújogatta, s - uccu, neki bolond eszed, ami volt is, mind elveszett! - táncolt a bárány, bárány hátán a leány, leány hátán a sütőlapát, lapát nyelén a sütőasszony, sütőasszony hátán a pálca, pálca végén a pap, a pap után az egész falu. No, ilyen táncot még nem látott a világ, kacagott a király, ..."


Krumplikarantén II/25

Kacagó királylány

"...de hát még a leánya! A könnye is kicsordult, s csengett a palota a kacagástól. A bárány erre még nagyobbakat ugrott, s egyszerre csak levált a hátáról a leány, leány hátáról a lapát, lapát nyeléről a sütőasszony, asszony hátáról a pálca, pálcáról a pap, papról az egész falu, s úgy táncoltak egyesben. Most meg a király kezdett könyörögni, hogy ne táncoljanak már többet, mert ő is meghal, a lánya is meghal a sok kacagásban."

Ha jól kikacagták magukat, eljátszhatjátok, hogy válnak el egymástól az összetapadt szereplők. Minden fotónak, élmény beszámolónak örülök. Köszönöm a sok levelet amit eddig írtatok, nagy boldogság, hogy más rajzi feladatokhoz is akár használhatóak az itt letesztelt formák.


Krumplikarantén II/26 

Ifjú pár 

"No, ha úgy, hát a legény eltette a furulyáját, s egyszeriben vége volt a táncnak. - Hallod-e, te juhászlegény - mondá a király -, a leányomat megnevettetted, hát neked is adom, s vele fele királyságomat. A papot ott tartották, az mindjárt össze is adta a fiatalokat. Ott maradt a falu is az udvarban, s úr lett még a cigányból is. A juhászlegényből lett király egyszeriben hatlovas hintókat küldött az apjáért s testvéreiért is. Ezekből is mind nagy urak lettek. Még ma is élnek, ha meg nem haltak."

Itt a vége, fuss el véle... de csak a mesének, a rajzolnivalónak sose. Rajzoljatok meg más meséket, írjatok, ha valahol esetleg valami szörnyen megoldhatatlan krumpli helyzet merül fel, örömmel próbálok segíteni. 

Palota sorsolásról hamarosan írok még, de érdemes még palotát készíteni, ez már most biztos.