Lesz-e akácméz idén? Tényleg elfagytak az akácfa virágai?

2020.08.05
Abaliget, Akác domb. 2020.05.21. | Fotó: szerző
Abaliget, Akác domb. 2020.05.21. | Fotó: szerző

Az április eleji fagyok vészjósló híreket generáltak. A téma iránt érdeklődők több forrásból is arról értesülhettek, hogy az április első napjainak fagyos éjszakáin, a fagyérzékeny akácfák első virágrügyei tönkrementek. (Méhészet. Kevés lesz az akácméz 2020-ban 2020. 05. 14.) A rendkívül enyhe tél után a tavasz második hónapjában szokatlanul erős hideghullám söpört végig az országon.

"Nincs olyan év, hogy az ország közel félmillió hektáron tenyésző akácerdeinek egy része ne fagyna el. De az olyan év ritka, mint az idei: minimum 80%-os a fagykár!" Olvashattuk a magyarmezogazdasag.hu-n, Bross Péter április 25-i írásában.

A mi vidékünkön május 10-e körül szokott indulni az akác virágzása. A természetben járók észlelhették, hogy idén is voltak virágok az akácfákon, azonban e virágok zöme sarjúvirág vagy kényszervirág. Ez egyfajta másodvirágzás. A sarjúvirágok általában nem, vagy nagyon kevés nektárt adnak; korántsem olyan jó mézelők, mint az elsődleges virágrügyekből fejlődők. Csupán az akácfák tetején, illetve területileg mozaikosan (dombhátakon, déli lejtőkön) valósult meg a normál virágzás, amely nem esett a fagyok áldozatául.

Mindazonáltal az akác virágzás idején roppant kedvezően alakult az időjárás: némi csapadék, napsütéses, meleg napok. Ilyen időben az elsődleges virágok kitűnően mézelnek. Így a szerencsésebb méhészek - a kevés el nem fagyott akácos közelében - biztosan tapasztaltak nektár hordást.

A környékünkön (Abaliget, Hetvehely, Pécs, Helesfa) is volt néhány fagyvédettebb akácos, nálam a mérleg erről tanúskodik. Személy szerint 05. 19- én az aktuális helyzet alapján bizakodó vagyok, nem lesz erős év, de nem is konganak a lépek. Sőt a tavalyihoz képest - amikor ugyan nem fagytak el a virágrügyek, de a virágzás alatti hűvös, esős idő kevés hordást és híg nektárt eredményezett - jobb termés várható.

Visszatérve az elmúlt enyhe télre, ez épp úgy bajos körülmény egy méhész számára, mint a tavaszi fagyok, ugyanis a kaptárban ilyenkor nem áll le a fiasítás - az anya petéket rak, melyek melegítése és gondozása a dolgozók feladata. Összehasonlítás képpen, amikor a kaptáron kívül hideg van, és leáll a fiasítás, a kaptárban fürtbe tömörülnek a méhek. A fürt belsejében elegendő 20°C-t tartani. Ha azonban folyamatosan történik az utódnevelés, a fiasítás számára 36°C-ot szükséges biztosítani. Ehhez sokkal több elraktározott mézet fogyasztanak és hamarabb elöregednek a "bogarak". Ez kihat a tavaszi termelésre, és a méhész számára nehezebb a családok fejlesztése is. Ez volt az én idei tapasztalatom, és sajnos vegyes virágmézünk ebből kifolyólag megszokottnál kevesebb lett.

A tavaszi virágokból a méhek pótolják a létfenntartáshoz szükséges méz és virágpor mennyiséget, de ilyen enyhe tél után kevesebb lesz az elvehető vegyes virágméz mennyisége. Némiképp kárpótolt a csodálatosan virágzó repcetábla azoknál a családoknál, akik Abaligeten töltötték az idei tavaszt. 

Miért jó és miért pont most a mézfogyasztás?

(Bagóné Dr. Vántus Viola)

A méz és egyéb méhészeti termékek (propolisz, méhpempő, méhkenyér) fogyasztása minden évszakban, minden életkorban ajánlott. Kiemelkedően magas táplálóanyag, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk révén rendszeres fogyasztásuk mellet kiválóan támogatják a szervezetünket. Egy jó általános állapotú embernél pedig a COVID-19 betegség is kevesebb kockázattal jár. Ez a legóvatosabb megközelítése a témának. 

Azonban számos kutató felfigyelt már a propolisz antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatására, amely közvetlenül védő hatású lehet azáltal, hogy a tüdő hámréteg védelmi gát (barrier) funkcióját támogatja vagy helyrehozza.

Az olaszországi Pávia egyetemén végzett tudományos kutatások eredményeit nemzetközileg elismert, tudományos folyóiratban publikálták korábban (Debiaggi és munaktársai; 1990. Microbiologica). A propoliszban található flavonoidok hatását vizsgálták a vírusok fertőzőképességére és szaporodására. Eredményeik szerint egyes propolisz flavonoidok gátolták a vizsgált vírusok - koronavírus, herpesz stb. - fertőzőképességét és sejten belüli szaporodását.

Egy 2008-as tanulmányban (Shimizu és munkatársai; 2008. Antivir Chem chemoter) egy brazil eredetű propoliszról kimutatták annak influenzavírus ellenes hatását, illetve az influenza vírus okozta tünetek enyhítését.

Hosszasan sorolhatnám még a figyelemre méltó kutatási eredményeket; de ahhoz, hogy belássuk a Méz és a méhek egyéb produktumainak évezredes fogyasztásának alapos megindokoltságát, úgy vélem nem szükséges. Talán a téma kulcsszava itt mégis a megelőzés. Táplájuk a testünket beltartalmilag értékes táplálékokkal (mint a méz is), biztosan meghálálja.

Mivel tudjuk mi támogatni a méheket?

(Bagóné Dr. Vántus Viola és Bagó Zsolt)

A méhek támogatásának legkézenfekvőbb és egyben legegyszerűbb módja a méhlegelő biztosítása. Ez könnyedén megvalósítható akár falusi, akár városi környezetben. Hozzunk létre virágos kertet, ültessünk gyümölcsfákat, de ma már méhlegelő típusú magkeverék vetésével hátsó kertünk gyönyörű és ideális hely lehet a méltán nagyra becsült, mégis veszélyeztetett Házi méh számára.

Többnyire azonban még virágok vagy fák ültetésére, vagy vetőmag beszerzésére sem kell gondot fordítanunk, egyszerűen hagyjuk kivirágozni a portánk körül a lágyszárúakat (pl. Pitypang, Vörös és Fehér here stb), s csak a levirágzásuk után kaszáljunk.

A méhek számára kiváló táplálékforrás a gyönyörű virágzó repcetábla, sőt ilyenkor többlet termelés is megjelenik, amit a méhész közreműködésével elfogyaszthatunk. Azonban az ilyen mezőgazdasági monokultúra, levirágzás után a méhek számára valóságos sivatagot jelent. Mégis, ha megőrizzük, gyarapítjuk kertjeinkben vagy csupána balkonládában a virágokat, "tálcán kínáljuk" a méhek saját fenntartásukhoz szükséges nektárt és virágport, ezek a kis szorgos állatkák pedig meghálálják a gondoskodást, gyümölcsfáink az ő beporzásuk segítségével termést érlelnek gazdáiknak.

A természetben járva, de akár saját udvarunkban is tapasztalhatjuk méhrajok megjelenését. Általában fák ágairól lecsüngő fürtbe tömörülő méhekről beszélünk, ami akár ijesztő is lehet, de a megfelelő távolságot tartva jelenlétük nem jelent veszélyt. Viszont új otthonra van szükségük, ami legideálisabb esetben egy gyakorló méhészetet jelent. Tehát ha ilyet tapasztalunk, értesítsük méhész ismerősünket, aki örömmel fogja majd be a megtalált méhrajt. A rajok begyűjtése közérdek. Hiszen megfelelő odú/kaptár hiányában, de főleg a kórokozóktól való védelem elmaradása miatt megbetegszenek, elpusztulnak. De amíg ez be nem következik fertőző gócpontot jelenthetnek egy szépen gondozott méhészet számára. Ne felejtsük, Házi méhről van szó - az elnevezés is arra utal, hogy háziasított, emberi gondozást igénylő fajról beszélünk.

 Abaliget, 2020. május 7. | Fotó: szerző
Abaliget, 2020. május 7. | Fotó: szerző

A méhek közvetett, de annál fontosabb támogatása a helyi, termelői méz vásárlása. A méhészek az eladott méz árának jó részét a méhek gondozására fordítják, csak ekképp tudnak fenntartani egészséges, jól termelő méhállományt.

Bagóné Dr. Vántus Viola és Bagó Zsolt 
Forrás: Civilek Abaligetért újság (I. évfolyam, 2. szám)