Mentsük meg a világot Micivel! – beszélgetés Agócs Írisz író-illusztrátorral

2023.04.15

Simonfalvi Anita beszélgetett Agócs Írisszel a Csorba Győző Könyvtár blog oldalán. Az interjú a Könyvtári Hírzengő című lap 2023. tavaszi számában jelent meg nyomtatásban.


A Mici megmenti a világot könyvsorozat legújabb, Tekla madarai című kötete kapcsán találkoztunk Agócs Írisz író-illusztrátorral. A beszélgetés során szó esett a rajzi szabadságról, a krumplik metamorfózisáról, az érzékenyítő könyvek fontosságáról és természetesen a világ megmentéséről is.

Könyveid sorát végignézve úgy tűnik, te már a kezdetek óta – lásd: Kicsi, nagy – rajta vagy a világ megmentésén. Lebuktattalak?

Hát, még az is lehet! De igazából, valószínűleg egyszerűen ilyen az alap beállítottságom. A Kicsi, nagy-nak az a koncepciója, hogy egy dolog lehet rossz is és jó is, attól függ, hogy honnan nézed, és, ha már lehet, akkor nézzük onnan, ahonnan jó, és ahonnan előre visz.

Térjünk ki rögtön egy olyan könyvsorozatra, amiben illusztrátorként vettél rész, és szerintem, bár a szövegeket nem te jegyzed, fontos állomás az utadon. Shona Innes érzékenyítő könyvsorozatára gondolok.

Több, mint 10 éve dolgozunk együtt Shona Innesszel. A nehéz helyzetek elfogadását, feloldását segítő könyvekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy rendkívül nehéz helyzetben van a szerző, mert az érzékenyítő szándék okán nagyon könnyen válik didaktikussá a szöveg. Ha mesébe van építve az "üzenet", ha az a mese fő fókusza, akkor már nem biztos, hogy jó a sztori. Szerintem, az érzékenyítés kétféleképpen működhet jól: ha nagyon el van bújtatva, például mint a Micimackóban, vagy ha van egy remek sztori, amiben vannak nehézségek, melyek a mese részei, de nincsenek kielemezve. Shona Innes könyvsorozatában az a jó, hogy a nehézségek nincsenek "belecukizva" egy történetbe. A szövegek úgy keletkeztek, hogy Shona a rendelőjében készített prospektusokat, szóróanyagokat, (gyerekpszichológusként dolgozik), azért, hogy amikor a kisgyerekkel hazamegy a szülő, legyen egy emlékeztető a legfontosabb elhangzott dolgokról. A könyv pedig ezért is működik jól, mert nem mesekönyv, hanem egy fontos témákat feszegető szöveg, ami segíti az olvasást követő beszélgetést.