Milyen környezeti, virológiai és egyéni tényezők határozzák meg egy járvány terjedését vagy a betegség kimenetelét?

2021.03.24

Dr. Kemenesi Gábor facebook posztjában szemléletes ábrákkal segíti megértenünk a légúti vírusok alapvető tulajdonságait, amelyek a terjedést befolyásolják.

Alábbiakban változtatás nélkül közöljük írását, hogy azokhoz is eljusson, akik nem használják a facebookot.

Dr. Kemenesi Gábor
Dr. Kemenesi Gábor

Soha nem volt aktuálisabb megértenünk a légúti vírusok alapvető tulajdonságait, amelyek a terjedést befolyásolják. Kiváló összefoglaló tanulmány jelent meg a témában, melynek idevágó ábráit lefordítottam. 


Néhány szemléletes ábra elmeséli, hogy miért nincs erre egyszerű válasz. A légúti vírusok terjedése alapvetően a fertőzött légúti váladék cseppes, vagy aeroszolos kijutásával valósul meg. Ez vagy a levegőből (direkt módon), vagy tárgyak útján (indirekt módon) megtalálhatja a következő gazdaszervezetet. Ám ennél jóval bonyolultabb a helyzet, hiszen mind a vírus tulajdonságai, mind a környezet többféle jellemzője, mind pedig a gazdaszervezet tulajdonságai meghatározzák a kimenetelt. Lesz-e fertőzés, milyen lesz az a bizonyos fertőzés, ezek a kérdések rendkívül sok tényezőtől függenek. A mellékelt ábrákon ezt láthatjuk.

Mivel szigorúan véve a lehetséges terjedési módok szerepének aránya a járványban nem határozható meg, rendkívül különböző élethelyzetek léteznek, így érdemes mindegyikre ügyelni. Nem kérdés azonban, hogy a direkt kontaktus (távolságtartással, közösség kerülésével kivédhető), nagy cseppes és aeroszolos terjedés a döntő (maszkokkal tompítható vagy kivédhető) a járvány mozgatásában, ez persze nem zárja ki a tárgyak útján történő átadás (kézmosással és felületfertőtlenítéssel kivédhető) lehetőségét sem.

De, hogy részletesen is megértsük a kérdéskör komplexitását érdemes az ábrák logikája mentén végig gondolni a vírus, a környezet és a gazdaszervezetként szolgáló ember tulajdonságait is.

Nagyon sok kérdést kapok a jelenlegi helyzet kapcsán.

Miért érinti most súlyosabban a fiatalokat? Valószínűleg főként a vírus változásai vezethettek idáig (mutációk), de nem zárható ki az emberi viselkedésmintázat szerepe sem és bizonyára számos tényező együttes hatásának eredménye ez a mostani állapot. Mikor lesz vége ennek a hullámnak? Valószínűleg a környezeti tényezők változása (közeledik a nyár), korlátozások hatása és a vakcinálás visszaszorítja majd a terjedést, de számos más tényező tompíthatja ezt a hatást. Lehetetlen most pontosan jósolni. 

Néhány törvényszerűség azonban most is érvényes: minél magasabbra emelkedig a járványgörbe, annál hosszabb a kilábalási időszak is. Ráadásul az esetszámok alakulását a halálozási mutatók némi késéssel követik, így ezen a téren is nagyon valószínű a további romlás.

Ha megértettük az ábrák mondanivalóját érteni fogjuk azt is, hogy miért nem lehet pontos válaszokat adni a manapság leginkább égető kérdésekre. 

Kérek tehát mindenkit, hogy minden eddig tanult védelmi praktikát bevetve, soha nem látott fegyelemmel és óvatossággal élje az életét. Tényleg komoly a helyzet és szomorúan, de tavaly óta először most újra le kell írnom, a helyzet rosszabb lesz mielőtt jobb lehetne. 

Eredeti anyag: https://www.nature.com/articles/s41579-021-00535-6
Fordítás: Dr. Kemenesi Gábor