Mit tehetünk a szúnyogok ellen?

2023.06.14

Mint minden kártevő esetében, itt is nagyon fontos a megelőzés. Első lépésként nézzük végig a kertet és minden területet a ház körül, keressük meg azokat a tárgyakat – vödröt, kannát, talicskát, gumiabroncsokat, gyerekjátékokat, stb. –, amelyben összegyűlhet az esővíz és ürítsük ki őket.

Fedjük le az esővízgyűjtő hordókat/kádakat (pl.: szúnyoghálóval), az állatok itatóiban pedig cseréljük naponta a vizet. Ha kerti tavunk van, legyenek benne halak és békák, illetve levegőztetővel és szökőkúttal tegyük vonzóvá a szitakötők számára is, amelyek elpusztítják a szúnyogokat.

Ültessünk szúnyogriasztó növényeket! A bazsalikom, a rozmaring, a levendula, a macskamenta, az eukaliptusz, a zsálya és a citromfű is távol tartja a szúnyogokat. Ezeket a kertbe, de akár a balkonra is ültethetjük, ráadásul nemcsak hasznosak, hanem igen szépek is, illetve ételekhez vagy éppen gyógyteának is kiválóak. 

A szúnyogok elleni biológiai küzdelemet mi is támogathatjuk, például azzal, hogy segítjük a szúnyogok ellenségeit, például a fecskéket és a denevéreket, hogy megfelelő életfeltételeket találhassanak maguknak.
Fontos az is, hogy közvetlen környezetünkben elkerüljük a szúnyoglárvák fejlődéséhez szükséges pangó vizek kialakulását. És azt se felejtsük el, nem lehet cél, hogy teljesen szúnyogmentessé tegyük környezetünket, hisz bármennyire is kellemetlen a csípésük, a szúnyogok fontos részei az ökoszisztémának.


Kötelezhető-e valaki a szúnyogok irtására? Igen. 

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36§ szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell.

36§ "(1) A fertőző betegséget terjesztő vagy egyéb egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak (a továbbiakban: rovarok), valamint a rágcsálók és egyéb állati kártevők (a továbbiakban együtt: egészségügyi kártevők) megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról (a továbbiakban együtt: védekezés) gondoskodni kell."
"(4) Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni."

Magánterületen tehát a tulajdonos/fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés.


Mit tehet magánemberként, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetében?

Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetében észleli szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

Forrás: antsz.hu | Fotó: ADOBE STOCK; 123RF.COM