VIDEÓ | Nagy sikerű kabaréjelenet az I. Abaligeti Mézes-Kukoricás Fesztiválon

2019.07.24

Az I. Abaligeti Mézes-Kukoricás Fesztiválon, Mikes György A házasság első napja című kabaré jelenetét adta elő az Abaligeti Színjátszó Kör két tagja: Gyömörei Csaba és Salamon Zsuzsa. 

Komáromi Csaba rendezésében mutatták be az Abaligeti Színjátszó Kör tagjai a népszerű kabaré jelenetet a falunap közönségének.

Az előadás előtti utolsó pillanatok egyike
Az előadás előtti utolsó pillanatok egyike

Az Abaligeti Színjátszó Kör, a faluban működő több szakkör egyike, ahol a színjátszás alapjait sajátítják el a résztvevők. A tagok minden első és harmadik pénteken találkoznak a Faluházban, ahol egy rövid tréning (beszéd- és hangtechnikai gyakorlatok, színpadi mozgás, improvizációs és ritmus gyakorlatok) után a soron következő előadásra próbálnak. Ilyen alkalom volt az idei falunap is, ahol a sokszínű program egyik kiemelkedő műsorszáma a kabaréjelenet bemutatása volt. 

Készület
Készület

Az ifjú házasokat játszó amatőr színészek a való életben is egy párt alkotnak. Bár nagy kihívás lehetett számukra a jelenet, így utólag már elmondható, hogy igazán meggyőzően játszották a semmiségen civódó majd veszekedő házaspárt. Magabiztosan kerülték a kabaré jelenetek szokásos buktatóit. Nem volt fölösleges, perceken át tartó üvöltözés, ellenben tudatos, érzékeny, a nézőkre reflektáló színészi játék jellemezte az előadást. Ez utóbbit hálálhatta meg a nézősereg a hosszan tartó, szűnni nem akaró tapssal. 

Az ilyesféle kabaréjelenetek kedvelőinek talán jó hír, hogy az Abaligeti Színjátszó Kör rövidtávú tervei között szerepel még néhány hasonló jelenet bemutatása. Legközelebb a szüreti bálon találkozhatunk velük. És hogy mivel készülnek még hosszabb távon, ha épp nem a falu közösségi alkalmait gazdagítják (télen betlehemezés, tavasszal passiójáték)? Henryk Sienkiewicz Quo vadis című regényének színpadi adaptációját kezdik el próbálni, hogy jövő nyáron a szabadtéri színpadon mutathassák be a faluközösségnek, mit tanultak a próbafolyamat során.