Rézfúvós hangszerekkel gazdagodott az abaligeti iskola

2020.06.23

Az iskolánk újabb jeles napja volt ma: lezártuk a 2019-2020-as tanévet. A délelőttöt három szóval így jellemezhetnénk: emberség, fejlődés és közösség.

A hálaadó szentmise 9 órakor kezdődött a templomban, nagy örömünkre velünk ünnepelt Cziglányi Zsolt atya is, akinek a szárnyai alatt az iskola egykor egyházi fenntartás alá került. A prédikációjában kiemelte: az abaligeti iskola elsősorban arra törekszik, hogy a tanulók igaz és jó emberré váljanak, nem pusztán a társadalom számára hasznos polgárokká. Hangsúlyozta, a Jóisten nem engedi el a kezünket a következő tanévben sem.

Az iskolába érve a megszokottól eltérő kép fogadta az érkezőket: a Készenléti Rendőrség rézfúvós zenekara töltötte be muzsikájával az iskolaudvart. Közreműködtek a ballagáson és az évzáró ünnepségen, végül kiderült jövetelük oka is: több mint kétéves együttműködés után Dr. Hatala József ny. rendőr altábornagy úr közbenjárásával a Készenléti Rendőrség Zenekara, 10 évi használatra rézfúvós hangszereket adott az abaligeti zeneiskolásoknak. Ezelőtt is volt már alkalom arra, hogy az abaligeti diákok a Készenléti Rendőrség Zenekarával együtt fújtak "A zene az kell, hogy ne vesszünk el!" program keretében, mely a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával lehetőséget adott az iskola számára hangszerek vásárlására, és felújítására is. Dr. Hatala József kifejezte reményét, hogy ez a program a továbbiakban is folytatódik majd. A Készenléti Rendőrséget Dr. Karsai Sándor Levente rendőr alezredes főosztályvezető, a Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság 2. Határvadász Bevetési Főosztály vezetője képviselte; a Készenléti Rendőrség Fúvószenekarát Kelemen Tamás őrnagy karnagy vezényelte.

A ballagási ünnepélyen elbúcsúztak a nyolcadikosok, megtudtuk, hogy mindegyikük a szíve szerinti iskolában folytathatja ősztől a tanulmányait. Sok sikert, boldogságot kívánunk nekik!

Az évzárón kiosztásra került a könyvjutalmakon kívül az Abaligeten hagyományos Munkáskesztyű- és Aranyszív-díj. A Becsület és Hűség Kardját idén Imhoff Gergely érdemelte ki. Gálos László tanár úr szeretettel engedte el Kosztolányi Marika tanítónőt a megérdemelt nyugdíjas évekre, és megköszönte Ecsenyi Gergely hittantanár egyéves munkáját. Kifejezte továbbá köszönetét a szülőknek is, akik idén szintén bizonyítványt érdemelnének, hiszen a járványhelyzetben az ő helytállásuk nélkül nem tudták volna sikeresen zárni a tanévet.

Öregdiákként jó volt megtapasztalni, hogy az iskola és a körülötte szerveződő közösség most is életerős, szeretetteli, ahol bőven jut mosoly és jó szó mindenkinek.

Éljen a mezítláb!

Horváth Sarolta