Tájékoztatás | Jogszabályváltozások a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatban

2019.10.08

Jelentős változások léptek életbe a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről.

Tisztelt Szálláshely Üzemeltetők!

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely- üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Kormányrendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) 2019. június 28. napjától jelentős változások léptek életbe, melyek alapvetően befolyásolják a tevékenység jogszabályszerű gyakorlását.

A Korm. rendeletben új fogalmak is meghatározásra kerültek (pl.. ágy; szálláshely ágyainak száma; szálláshely befogadóképessége; szálláshely szobáinak összessége; szálláshely-kezelő szoftver; szoba, magánszálláshely), továbbá a korábban meghatározott fogalmakban is történtek változások (Korm. rendelet 2. §-a).

Fontos kiemelni, hogy az új jogszabályi rendelkezés szerint, az "egyéb szálláshely" a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és

nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a

szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz (Korm.rendelet 2. § 2. pontja).

Ezzel egyidejűleg pedig hatályba lépett a "magánszálláshely" szálláshely típus, mely az a nem

kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat (Korm.rendelet 2. § 6. pontja).

Valamennyi szálláshelyet érintő változás, hogy a Korm. rendelet 5. § (3) bekezdése értelmében a szálláshely-szolgáltatás olyan szálláshelyen folytatható, amely rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel! A tevékenység megkezdésére vonatkozó új bejelentéshez pedig mellékelni kell a szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot is.

A részletekről a NTAK honlapján https://info.ntak.hu/ találhatnak folyamtosan frissülő részletes információkat.

A kisebb szálláshelyek érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosít az NTAK-ba történő digitális adatszolgáltatásra alkalmas szálláshelykezelő szoftvert a legfeljebb 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek számára. Az úgynevezett "Az Én Vendégszobám" alkalmazással.

Mi az Az Én Vendégszobám alkalmazás?

- Az Én Vendégszobám egy olyan egyszerűsített vendégnyilvántartó alkalmazás, amely az egyszerűsített feladatok ellátását szolgálja. A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosít a legfeljebb 8 szobával és 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek számára.

Az Én Vendégszobám milyen feltételek esetén vehető igénybe?

 • Szálláshelyen maximum 8 szoba és 16 férőhely érhető el.
 • Kemping esetében a lakóegységként területi egységet kell figyelembe venni.
 • Férőhelyek esetén csak az állandó férőhelyeket kell figyelembe venni, a pótágyakat nem.
 • Az alkalmazás regisztrációra a szálláshely regisztrációját követően van lehetőség az NTAK felületén.
 • A feltételeket mindig csak egy adott szálláshely esetében kell figyelembe venni.
 • Több szálláshely esetében több alkalmazás regisztráció is lehetséges, minden alkalmassági feltételnek megfelelő szálláshelynél.

A Korm. rendelet az előzekkel kapcsolatosan számunkra is kötelezettségeket ír elő. Az adatszolgáltatási kötelezettségek mellett, 6 évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében kell vizsgálnunk a szálláshely-szolgáltatókat.

A Korm. rendelet 19. §-a az alábbi határidős teendőket rögzíti:

 • Szállodáknak és panzióknak 2019. november 30. napjáig kell dokumentummal igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkozniuk kell, hogy a Korm. rendeletben meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek;
 • Kemping / Üdülőháztelep / Közösségi szálláshely / Egyéb szálláshely típusú szálláshelyeknek
 • 2019. november 30. napjáig kell dokumentummal igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkozniuk kell, hogy a Korm. rendeletben meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek;
 • Azon egyéb szálláshely-szolgáltatók, akik az új jogszabályi előírások szerint megfelelnek a magánszálláshelyre vonatkozó követelményeknek, 2021. december 31-ig kérelmezhetik, hogy a jegyző a szálláshely-szolgáltatási bejelentését magánszálláshely szolgáltatásra módosítsa. A kérelemmel egyidejűleg dokumentummal kell igazolniuk, hogy rendelkeznek szálláshelykezelő szoftverrel, továbbá nyilatkoznak, hogy a Korm. rendeletben meghatározott bejelentési és üzemeltetési követelményeknek megfelelnek.

A 237/2018. Korm. rendeletben foglaltak alapján a regisztráció az adatszolgáltatási kötelezettséget megelőzően, ütemezetten történik a 239/2009. Korm. rendelet értelmében meghatározott tevékenységi forma szerint, így:

 • 2019. július 1-jével a szállodáknak,
 • 2019. október 1-jével a panzióknak, míg
 • 2020. január 1-jével a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi- és egyéb szálláshelyeknek 

kötelező NTAK kommunikációra képes szálláshely-kezelő szoftvert alkalmazniuk.

Kérem a fentiek szíves tudomásulvételét.

Abaliget, 2019. szeptember 30.

Vántus Andrásné
ügyintéző 

Forrás: Abaliget Község Önkormányzata