Újszülött bárányok mellett alkot a kozmopolita – avagy Agócs Írisz lenyűgöző világa

2022.04.23

A fenti címmel készült riport Agócs Írisszel az Anya Magazinban. Többek között megtudhatjuk belőle, hol alkot, milyen egy átlagos napja, kikkel móka az illusztrálás és ezek közül - túl a hatvanadik általa illusztrált könyvön - melyek a kedvencei. Szívből ajánljuk mindenkinek!

Agócs Írisz elsősorban illusztrátor, de számos általa megálmodott történet is formát öltött már. Sőt, már háromdimenziós figurákat is készít, pedig nemrégiben kezdett el varrni tanulni pelenkaöltéssel. Írisz alkotásai mesebeli környezetben születnek, amelybe most bennünket is beengedett.

Fotó: anyamagazin.hu
Fotó: anyamagazin.hu

Az, hogy Agócs Írisz az ország egyik legkedveltebb illusztrátorává vált, teljesen véletlenül alakult így. Bár próbálta megúszni, most mégis ezzel foglalkozik. Mint mondja, sosem gondolta volna, hogy egy hivatás tud üldözni egy embert, és nem fordítva, de vele pontosan ez történt. Annyiban persze benne van a keze a dologban (szó szerint!), hogy nála a rajzolás már egészen kiskorától kényszeresen megvan. Hiába döntötte el, hogy nem megy művészeti szakközépiskolába, s kezdett néprajzot tanulni, mégis végigrajzolta az iskoláit, később pedig csak ilyen jellegű munkái adódtak, mígnem egyszer csak eljutott a könyvillusztrálásig.

Mesebeli környezet

Agócs Írisz és családja egy Pécs melletti tanyán él, épp a minap születtek kisbárányaik. Lassan tíz éve költöztek ide Budapestről. Elég nagy volt a váltás, de örömmel döntöttek egy sokkal természetközelibb közeg mellett. Korábban egy önfenntartó gazdaságban önkénteskedtek, ez hozta az ötletet, hogy maguk is ilyen helyen éljenek. E világnak köszönhető legfrissebb könyve, a Márkó bácsi kertje is, amelyben egy helyi önfenntartó gazdálkodásáról írt.

Tovább olvasom!

Forrás: Takács-Bablena Eszter | anyamagazin.hu