Valóság, ami szembejön velünk nap mint nap

2024.06.03

Kértük az olvasókat írják meg észrevételeiket az elmúlt öt évvel kapcsolatban. Most ezekből idézek.

Biztos sokan látták már a fából készült beállót a faluközpontban. De vajon elgondolkodtak-e már azon, hogy miért építették oda, amikor pár lépésre tőle van egy téglából építve? Miért ott áll meg a busz és miért nem az út jobb oldalán, ahol a téglaépítésű buszmegálló áll? Egyáltalán, miért nem megy el a falu végéig és veszi fel az ott élőket is? Sőt, miért nem megy egészen a vasútállomásig, ahol meg is tudna fordulni? Tankovics Csongor írásából ez is kiderült.

Szerettünk volna a buszmegállók állapotán is javítani, hogy ne az árokba/kapubejáróba kelljen várni több helyen. Korábbi tervezőmérnök munkatársammal, és a volán képviselőjével végigjártuk a falut, hogy hol mit lehetne tenni. 

A volán beleegyezett, hogy az összes busz lemenne a falu végéig (!), ha ott kialakítunk egy fordulót. Ez valós segítség lett volna a fél falunak és a központban is csak egy buszváró kellene… sajnos valamiért ez is lekerült a napirendről.

Azóta is az árokparton áll meg a busz és véglegesnek tűnik a központban, hogy 2 db megálló van így a falu alsó felének marad a gyaloglás. Talán a választási kampány végére sikerül felépíteni egy beállót a központban. 

Nem próbáltuk meg kihasználni a MÁV-Volán egyesülés általi lehetőséget, pedig akkor az összes busz lement volna a vasútállomásra és ezáltal megnyílt volna az az ütemes vasúti közlekedés számunkra Budapest felé is!

Egy olvasói levél emlékeztetett arra is, hogy a Széchenyi utcában lévő játszótéren régen a gyerekek tudtak csúszdázni, hintázni és az új játszótéren ilyen lehetőség már nincs. Pedig Tankovics Csongor számításai alapján akár még az is belefért volna.

Régen volt hinta és csúszda is...
Régen volt hinta és csúszda is...

Játszótér 2.0

Jól mutatja a felelőtlen gazdálkodást, a Széchenyi utcában nemrégiben elkészült játszótér. Az elnyert támogatás 3.339.889 Ft volt. A testületi ülés előtt nem kaptunk árazott költségvetést. Itt is a szokásos rövid idő alatt kellett döntenünk. Most, hogy látom a végeredményt, el tudtam végezni egy összehasonlítást. Hasonló, köztéri minőségű (megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező) eszközökre az alábbi árakat találtam:

  • Mókuskerék: 158.750, - Ft
  • Körhinta: 761.562, - Ft
  • Lovacska: 151.170, - Ft
  • Fém kis háromszög mászóka: 243.840, - Ft
  • Kétüléses fém mérleghinta: 243.500, - Ft

Összesen: 1.558.782 Ft azaz 1.781.107 Ft lett volna a telepítés?

Játszótér Kehidakustányban - Fotó: Komáromi Csaba
Játszótér Kehidakustányban - Fotó: Komáromi Csaba

Néha érdemes körbenézni más falvakban is, hogy ott milyen az élet, mit csinálnak másképp, stb. A napokban jártam Kehidakustányban a 4. Pajtaszínházas Fesztiválon. Az előadásokon kívül körbejártam a falut is. Láttam jó példákat. Például a játszóterük. Egyszerű de nagyszerű. Vagy a kávézójuk (!) kis terasszal, ahol nagy meglepetésemre a jó kávé mellett az össze képviselőjelölt szórólapja is elérhető volt. Talán egyszer Abaliget is otthont adhat majd egy ilyen rendezvénynek, méltó körülmények között. Csak úgy itthagyom a végére: a helyi boltban 269 Ft volt egy liter tej.

Június 5-én 18 órakor választási fórum lesz a kultúrházban. Lehetőség arra, hogy a választók megismerhessék a jelölteket, véleményeiket a faluközösséget érintő dolgokban. Remélem, hogy minél többen ott leszünk és kultúrált körülmények között feltesszük a kérdéseinket. A válaszok alapján pedig mindenki levonhatja a következtetéseit.

Hajrá Abaliget!

Komáromi Csaba
abaligeti lakos