Vélemény | „Nem tudtam azonosulni az iránnyal”

2020.06.09

Horváth Péter Brúnó május 25-én benyújtotta képviselői mandátumáról való lemondását a polgármesternek. Két rövid kérdéssel firtattuk az okokat.

Miért indultál képviselőnek?

Egy csapat tagjaként indultam az őszi választásokon. Feltett szándékunk volt, hogy az önkormányzatot többek között tápanyagként használjuk a falu működő közösségeinek felvirágoztatásához. Szerettünk volna a jelen lévő civil kurázsinak támogató hátteret adni.

Nem féltem a kihívástól. A 2019-es választások előtt már kétszer élvezhettem a falu bizalmát, képviselőként. Pontosan tudtam mivel jár ez a feladat. Kész voltam most is részt venni az alkotó folyamatokban. A falu számára jó és fontos dolgokat képzeltünk el a következő 5 évre.

Miért mondtál le fél év után?

Mert sajnos más az irány.

Felvállalom, hogy a rövid testületi munkám során amolyan "egy ügyű" - így, külön írva - voltam és maradtam. Hiszen ezekben a hónapokban csak az iskolára fókuszáltam és most is ezen keresztül mérem meg a dolgokat. Teszem ezt akkor, mikor az iskolánk fenntartó váltás idejét éli és minden külső és belső támogatásra szüksége lenne. Meggyőződésem, hogy ide remek gyerekek járnak, és nagyszerű pedagógusok foglalkoznak velük.

Nem tudtam azonosulni azzal a nézettel, ami a nyolc osztályos iskolánkat csak egy kihúzandó költségvetési tételnek tekinti. Nem tudtam azonosulni a nézettel, ami a működő civil szervezeteknek egyetlen forintot sem irányoz elő.

Azt én is belátom, hogy a választások óta az iskolaügy kettéhasította a falut. Sajnos. Úgy gondolom, egy ilyen kis településen luxus a megosztottság. Véleményem szerint a falu vezetője többször sem állt ki kellőképpen az iskola mellett. Januárban országos politikus látogatott az iskolába, az iskolavezetésnek első dolga volt, hogy polgármesterünket áthívja, hadd feszüljön az ő melle is a büszkeségtől az iskolával kapcsolatban. Sajnos nem feszült.

Vagy egy másik eset: az év első négy hónapjában kétszer is szavaztunk az iskoláról; egyszer januárban a testületi ülésen és egyszer áprilisban az iskolai beíratással... Tudjuk szabad iskolaválasztás van, tehát szabad a mi iskolánkat választani.

Tudom, hogy egy falu életében ezeken kívül is számos fontos dolog létezik. Azokra is megoldást kell találni, azokkal is ugyanúgy foglalkozni kell. Ám az elmúlt hónapok történései után talán jogosan merült fel bennem a gondolat: ha ezekben - a szerintem nagyon fontos kérdésekben - nem láthattam a testület egységét, a vezető támogatását, akkor másban sem fogunk tudni együtt gondolkodni.

Levontam a konzekvenciákat.

Persze van egy bizakodó énem is, aki azt mondja mostani döntésemmel türelmetlen voltam, ezek csak a kezdő bátortalan lépések és idővel változik az irány, a testület a további munkája során értéket fog látni minden falusi közösségben. Úgy legyen!


Abaliget Község Önkormányzatának honlapján nem jelent meg tájékoztatás az üggyel kapcsolatban. Érdeklődni szabad és kell is az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: 72/598-001
onkormanyzat@abaliget.hu