Vízgyűjtő Pályázati Program önkormányzatok részére (2023)

2023.05.17
Fotó: Bátyai vízgyűjtő, Csák István
Fotó: Bátyai vízgyűjtő, Csák István

A WWF LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében közzétett pályázati felhívásra olyan önkormányzati együttműködések jelentkezését várják, ahol a résztvevő települések közös vízgazdálkodási problémájukra keresnek fenntartható megoldásokat.


"A Vízgyűjtő Pályázati Program célja az egy vízgyűjtő-területen elhelyezkedő, szomszédos, vagy egymáshoz közel fekvő települések együttműködésének ösztönzése a fenntartható klíma-alkalmazkodás és a mindannyiukat érintő klíma- és vízkockázatok természetre alapozó megoldása érdekében.

Egyre többet halljuk, hogy a víz nem ismeri a közigazgatási határokat, és azzal is sokszor szembesülnek a települések vezetői, hogy a komplex problémákra egy-egy önkormányzat egymaga nem tud hatékony megoldást találni. Sok példa hozható fel az ilyen helyzetekre, hiszen egy helyi vízkárokat okozó patak vize akár több másik település közigazgatási területén összegyülekezve érkezhet a veszélyeztetett belterületre. Egy síksági belvízelvezető csatorna akár több szomszédos település területéről elvezetheti a felszíni vizeket és megcsapolhatja a talajvizet. Egy holtág, kis tó vagy vízfolyás vízgyűjtőjén és a korlátozottan rendelkezésre álló vízkészleten is gyakran több település osztozik. A példák változatossága végtelen, ezért minden vízgyűjtőn az ott legjobban alkalmazható módszerek és megoldások kombinációját kell megtalálni. A Vízgyűjtő Pályázati Program éppen ebben, a vízgyűjtőket egyben kezelő koncepciók kialakításában szeretne segítséget nyújtani az új megközelítések iránt fogékony településvezetőknek.

A pályázaton kiválasztásra kerülő vízgyűjtő-szintű együttműködések nem pénzbeni támogatásban részesülnek, hanem egy különféle szakterületeket átfogó szakértői munkacsoport fog kidolgozni számukra egy vízgyűjtő-szintű, természetes vízmegtartáson alapuló szakmai koncepciót, amely javaslatot tesz az éghajlatváltozással is összefüggő vízgazdálkodási problémáik kezelésére. Ez a közös koncepció azután alapul szolgálhat az együttműködés fejlesztéshez vagy akár közös pályázatok benyújtásához a fizikai megvalósításra."

A pályázatra legalább három település összefogásával lehet jelentkezni 2023. június 30-ig. Ehhez nem kell más, mint az együttműködési megállapodás és a közös probléma leírásának beküldése az info@klimabarat.hu e-mail címre.

Forrás:  wwf.hu