Küzdeni akarás, kitartás, úrrá lenni a nehézségeken

2019.03.27

Abaligeten mindig történik valami. Mikor azt gondolnád, hogy semmi nem történt, akkor az csak azt jelenti, hogy valahol máshol történt valami, ahol abaligetiek voltak nagy számban. Legutóbb a Faluháza melletti buszmegállóban csíptem el egy beszélgetést, hogy milyen jól sikerült a hétvégi tájfutó verseny Pécsen és a faluból heten is szép eredményt értek el rajta. Abaligetiek tájfutó versenyen vesznek részt? Miért? Mióta? És miért jó ez? Kérdéseimmel Horváth Péter Brúnót kerestem meg.

Miben különbözik a tájfutás a szimpla futástól?

Sokkal izgalmasabb. A tájékozódás nagy kihívást jelent minden versenyen, különösen magasabb pulzusszámnál és mikor az agy és az izmok versenyeznek a belélegzett oxigén molekulákért. Egy-egy emelkedő tetején ebből nagy a hiány. Ha versenyen túlhajtod magad egyszerűen nem marad oxigén az agynak és nem tudsz a térképolvasásra figyelni, helyesen tájékozódni. Jól kell megtalálni az arányt, jól kell megválasztani a sebességet, viszont, ha az sikerül óriási élményt jelent. A megfelelő erőnlét elengedhetetlen ezekhez.

A feleségem például máig nem érti, mi motivál bennünket verseny közben, hiszen nem egyszerre indulunk a rajtban és az erdei pályán sokszor nem érzékeljük, hogy a mezőny hol is tart, az csak a befutó után derül ki, hogy hányadik helyen végeztünk. A "szimpla" futásban ugye ez nem így van, ott végig látod az ellenfeled, egy az egyben küzdesz vele.

Milyen képességek alakulnak ki (pl. térkép olvasási rutin, tájékozódás erdőben, mezőben)?

Küzdeni akarás, kitartás, úrrá lenni a nehézségeken, kitartás és kitartás és kitartás. És igen, amit említesz is, a gyerekek itt megtanulnak térkép alapján tájékozódni, nem is akárhogy. Hiszen a tájfutótérkép vaktérkép, nincsenek rajta feliratok, csak a vonalak, jelek és színek alapján kell magunk elé képzelni a valóságot, méghozzá gyorsan, hiszen mindezt verseny közben teszed.

Rászoktatja a gyerekeket, hogy két lehetőség között dönteni kell - akár az életben - és, hogy melyik út volt a gyorsabb az sokszor csak utólag derül ki - akár az életben. 

Ha eltévednek, mert ilyen is van, akkor jön a legnagyobb megpróbáltatás, nem feladni a küzdelmet, higgadtnak maradni, megtalálni magad a térképen, kijavítani a hibád és folytatni a versenyt. Ez az utóbbi két szituáció megélése, azt hiszem, a legjobb életrevalót adja a gyerekeknek. 

Milyen feladatokat kell teljesíteni futás közben?

Az mindig ugyanaz, a következő ellenőrző pontot megtalálni a lehető legrövidebb idő alatt. De persze, hogy nem ugyanaz, hiszen nincs két egyforma tereprészlet az erdőben, ettől olyan izgalmas az egész. Hihetetlen jó érzés tölt el verseny közben, mikor újabb és újabb pontokat gyűjtök be sikeresen. Ebben két dolog van a segítségemre: a térkép, amit a rajt pillanatában kapunk csak kézhez, és a tájoló. Ezek segítségével távoli vidékek teljesen ismeretlen területein is tudsz versenyezni, ha gyakorlott tájfutó vagy, hiszen a térképek jelkulcsai egyformák. Az időmérés és a pontérintés ellenőrzése már digitálisan megy, egy apró chipet viszünk magunkkal a versenyen, az ujjunkra erősítve.

A képeken látszik, hogy a gyerekeket egy-egy szülő kíséri. Nekik mi a feladatuk? 

A legfiatalabb korosztály versenypályája szalagozással segített, azaz az erdőben sárga szalagok jelzik merre vezet az útjuk. Nos a tájfutással ismerkedő óvodásoknak, kisiskolásoknak nagy biztonságot jelent, ha mindezek mellett egy felnőtt kísérő is velük tart. Számukra így könnyebb az erdőn való egyedüllétet megszokni és eltévedés esetén is tudnak segíteni. Tehát csak a beszoktatás időszakában van kísérő velük, illetve oktató jelleggel is kísérhetik őket szakemberek.

Az abaligeti iskolában végzett diákok támogatásával... A képen balról jobbra: Horváth Ákos, Horváth Péter Brúnó, Horváth Sarolta | Fotó: Guba Csaba
Az abaligeti iskolában végzett diákok támogatásával... A képen balról jobbra: Horváth Ákos, Horváth Péter Brúnó, Horváth Sarolta | Fotó: Guba Csaba

Miért ajánlanád - ha ajánlanád - fiatal szülőknek, hogy elvigyék egy-egy ilyen eseményre a gyereküket?

Mozgás, szabad levegő, talpraesettség. Kell ennél több egy gyereknek? Én minden gyerkőcömnek igyekszek megmutatni ezt a sportot, amiben az is nagyszerű, hogy amatőr szinten is űzhető. Nem kell élsportolónak lenned, ha a tájfutást akarod művelni. Skandináviában az iskolában tanítják.

Az abaligeti fiatalok mióta vesznek részt ilyen versenyeken?

Abaligetről a gyerekek az iskola szervezésében járnak a versenyekre, már hat esztendeje.

Az abaligeti suli hogyan kapcsolódik ehhez a témához?

Ez a testneveléstanár - akiért rajonganak a diákjai - Milota Péter kitartó lelkesedésének és az iskolavezetés hozzáállásának köszönhető. 

Felismerték, hogy Abaliget adottságai között a tájfutásnak is remek lehetőségei vannak - a falu határában európai hírű tájfutó terep található, ugyanis a karsztvidékre jellemző töbrök (természetes víznyelők) rendkívül izgalmassá teszik azt. 

Volt olyan nyár, hogy tájfutó tábort tartottak az iskolában, talán ennek is köszönhető, hogy egy-két diák a PVSK színeiben versenyez és rendszeresen jár edzésekre is.

Aki kérdezett: Komáromi Csaba