Emlékezzünk: Jubilálunk

2019.08.25

Az Abaligeti Újság XVIII. évf. szeptemberi számában jelent meg az alábbi beszámoló. 2009-ben, Bartos Erika - az abaligeti iskola korábbi igazgatója - írt egy rövid összegzést az 5 éves jubileum alkalmából.


Jubilálunk (Bartos Erika)

Öt éve. Már öt éve??? Idén ünnepeljük iskolánk alapításának 5. évfordulóját. Büszkék lehetünk rá, hiszen óriási helyi összefogás, együtt gondolkodás, közös akarat kellett hozzá. Pedig semmi különös... csak sikerrecept! Végy hozzá egy duruzsoló házaspárt, egy elszánt papot, egy gondolkodó önkormányzatot, elkötelezett családokat, néhány hivatásszerető pedagógust és kapunyitásra váró 46 gyereket. Mindezt fűszerezd szeretettel, tenni akarással!

2005. szeptember elsején a Hittudományi Főiskola Gyakorló Iskolájaként 46 tanítvánnyal, 15 pedagógussal kezdtük meg a tanévet. Lázas sürgés-forgással indult az év: a szülők kifestették az iskolát, beszereztük az eszközöket, hangszereket vettünk. Szüntelenül azon gondolkodtunk, hogyan biztosíthatnánk a környéken egyedülálló oktatást. Küldetésnyilatkozatunkban első helyen áll a nevelés fontossága, az értékátadás, a keresztény gondolkodás, az iránymutatás. Nagy öröm számunkra, hogy a szülőkkel karöltve járunk ebben az elköteleződésben, számukra is fontosak azok a tradicionális értékek, melyek társadalmi szinten úgy tűnik veszendőben vannak. Tudtuk, hogy az iskolának hosszú távon kell életképessé válnia, így elkezdtünk új lehetőségeket felkutatni.

2006. szeptemberében megvásároltuk az első kisbuszunkat és elindítottuk az asztma programot. Az asztmás gyerekek naponta kétszer vesznek részt barlangterápián. A környékbeli kistelepüléseken illetve Pécsen megnőtt az iskola iránti érdeklődés. 

A 2007-es év a művészetoktatás nagy éve volt: a klasszikus zene és képzőművészeti tanszakjaink kiváló minősítést kaptak. 

2008-ban az érdeklődésre való tekintettel újabb jármű állt a barlangra szorulók rendelkezésére. Majd ettől az évtől iskolánk biztosítja a tanulásban akadályozott gyerekek integrált oktatását. Versenyeredményeink, pályázatokon megmérettetett alkotásaink bizonyítják, hogy szégyenkezésre nincs okunk! A tanítás mellett kirándulás, túra, lelki napok, bál, vetélkedő, színházlátogatás, úszásoktatás, táborozás várja a nálunk tanuló gyerekeket. 

A 2009/2010-es tanévet 75 tanuló kezdi a Szent Mária Magdolna Általános Iskolában. Az intézményt alapítása óta óvják, vigyázzák mindazok, akik megálmodták. Ebben a tanévben rendezvénysorozatban ünnepeljük meg az 5. születésnapot! Ennek első eseménye szeptember 11-én lesz, amikor iskolánk névadójára, Szent Mária Magdolnára emlékezünk: végigjárjuk a Keresztutat, majd az új Faluházban az elmúlt öt év fotóiból kiállítást rendezünk, a kertbe pedig szeretetvendégségre hívunk minden kedves érdeklődőt. Az ünnepi programokról folyamatosan tájékoztatjuk a falubelieket, hívunk és várunk a rendezvényekre mindenkit! Köszönjük mindenkinek a támogatást, a biztató szavakat, a megértést! Örök iránymutatásként álljon mindannyiunk előtt példának Reményik Sándor üzenete:

"A nagyapáink, nagyanyáink,

Szemükbe biztatás vagy vád:

Ne hagyjátok a templomot,

A templomot s az iskolát!"